Kard. Piacenza: buřiči nejsou v Církvi žádnou novinkou

20.9.2011 

V Církvi vždycky existovaly odstředivé síly, které ji chtěly přizpůsobovat mentalitě světa. Nikdy ovšem neměly tak široký ohlas. Jejích dnešní síla je výsledkem reklamy, kterou jim dělají média – uvedl v rozhovoru pro agenturu Zenit kard. Mauro Piacenza. Podle prefekta Kongregace pro klérus je společným rysem dnešních pseudoreformátorů úsilí ospravedlnit hřích, aby se člověk už nemusel otvírat Božímu milosrdenství.

V odpovědi na otázku kněžství žen, vatikánský kardinál připomněl, že tuto záležitost definitivně rozhodl Jan Pavel II. V roce 1994 s odsvoláním na svou papežskou autoritu prohlásil, že Církev není a nikdy nebude oprávněna udělovat ženám svěcení. Kard. Piacenza zároveň zdůraznil, že v církvi existuje mnoho prostoru, ve kterém mohou ženy realizovat křesťanské povolání. Nic není překážkou např. tomu, aby žena byla tiskovým mluvčím Vatikánu nebo stála v čele administrace Svatého stolce – dodal.

Prefekt Kongregace pro klérus se postavil také na obranu celibátu. Jeho zrušení nás automaticky neuchrání od opouštění kněžství – poznamenala. Statistiky ukazují, že se dnes rozpadá až 40% manželství. Kněží, kteří odcházejí z duchovního stavu jsou jen 2 %, uvedl kard. Piacenza. Vyjádřil také přesvědčení, že zrušení celibátu nezlepší situaci kněžských povolání. Křesťanské denominace, ve kterých není povinný celibát, dnes prožívají hlubkou krizi povolání. My naopak z krize pomalu vycházíme, naznačil italský kardinál. Zdůraznil zároveň, že k obrodě povolání dochází v těch církevních společenstvích, kde se lidé za povolání modlí, kde jsou pravidelné adorace na tento úmysl a kde se respektují specifika kněžské služby. Zkušenost ukazuje, že to opravdu funguje – zdůraznil šéf vatikánského úřadu pro klérus.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.