Biskupové Indonésie na návštěvě u Benedikta XVI.

1.10.2011 

Svatý otec dnes v letní papežské rezidenci přijal skupinu indonéských biskupů u příležitosti jejich kanonické návštěvy “ad limina”, probíhající ve dnech 29. září – 8. října.

Indonéská republika je jednou z nejlidnatějších zemí na světě. Je rovněž státem s různorodým etnickým a náboženským složením (více než 250 etnik) a s nejpočetnější světovou muslimskou obcí (90% obyvatel). Náboženská příslušnost tvoří základ osobního, rodinného a společenského života; občan je ústavou povinován k její deklaraci, přičemž se nemůže prohlásit za ateistu. V dokumentech uváděná příslušnost ke čtyřem uznaným náboženstvím (islámu, buddhismu, hinduismu a křesťanství) podle analytiků neodpovídá skutečnosti – mnozí animisté se např. prohlašují za muslimy.

Význam katolické církve v Indonésii je větší než relativně nízké procento jejích věřících (zhruba 3%). Společnost oceňuje její vzdělávací, kulturní a charitativní aktivity; vysokého uznání dosahují katolické školy, navštěvované rovněž muslimskými studenty.

V posledním dvacetiletí však narůstá islamistický radikalismus, představovaný zvláště teroristickou sítí Jemaah Islamiah. V uplynulém roce nebývalou měrou přibyly protikřesťansky zaměřené útoky na kostely, nemocnice a jiné budovy. Současná vláda reaguje na šířící se islámský fundamentalismus spíše pasivně.

Mons. Martinus Dogma Situmorang, předseda Indonéské biskupské konference a biskup Padangu na toto téma hovořil s Vatikánským rozhlasem.

Problémem jsou skupiny fundamentalistů, o nichž se neví, kdo je zásobuje, chrání a poskytuje jim pomoc. Většinová muslimská komunita je toleruje – nikoliv ze sympatií, ale protože není s to jim čelit. Také státní autority s nimi nejsou schopny naložit podle práva, tedy potrestat je za činy, které ohrožují mírové soužití lidí, ústavu a budoucnost země.

Dalším problémem, dodává mons. Situmorang, je agresivních proselytismus křesťanských sekt. Podrývá přístup katolické církve k věřícím jiných náboženství a odporuje mezináboženskému dialogu, zdůraznil pro Vatikánský rozhlas indonéský biskup.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.