Náboženská svoboda znamená právo plně a autenticky praktikovat víru

7.10.2011 

Církev má vnášet do společnosti láskyplné Boží slitování. Právě to je totiž charakteristickým znakem veškerého jejího působení, až už jde o oblast svátostnou, vzdělávací nebo charitativní. Benedikt XVI. o tom mluvil při dnešní audienci indonézských biskupů v závěru jejich návštěvy ad limina Apostolorum. Misijní úsilí zůstává hlavním rysem života této místní církve a proto všechna činnost křesťanů má ukazovat k Trojjedinému Bohu a k jeho lásce, která se projevila v Ježíši Kristu. Tento postoj pokorného a odvážného svědectví na jedné straně přispěje k duchovní životnosti místní církve a na druhé straně také k upevnění indonézské společnosti, do které bude vnášet hodnoty jako tolerance, jednota a spravedlnost pro všechny občany.
Svatý otec se dotkl také tématu náboženské svobody, kterou indonézská ústava sice garantuje, ale v posledních měsících byla křesťanům často upírána:

„Svobodu umožňující žít a hlásat evangelium nemůžeme nikdy považovat za zaručenou, nýbrž musíme ji vždy znovu spravedlivě a trpělivě hájit. Náboženská svoboda není pouhým právem nenarážet na vnější překážky. Znamená, že máme právo být katolíky autenticky a plně, praktikovat svou víru, budovat Církev a přispívat obecnému dobru hlásáním Evangelia jako Radostné zprávy pro všechny, zvát každého k důvěrném vztahu k slitovnému a milosrdnému Bohu, který se ukázal v Ježíši Kristu.“

Benedikt XVI. povzbudil biskupy k další podpoře mezináboženského dialogu, nezbytného v zemi tolika různých náboženských tradic, a přispívat k pokojnému a harmonickému soužití spoluobčanů. „Úkolem křesťanů je následovat Božského Mistra, který vše sjednotil v sobě, a být svědky pokoje, který může dát pouze On“ - řekl Benedikt XVI. v promluvě k indonézským biskupům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.