Australští biskupové u prahů apoštolských

11.10.2011 

Vatikán. Od 10. do 22. října probíhá kanonická návštěva “ad limina” představitelů australského episkopátu. Adelaidský arcibiskup Mons. Philip Edward Wilson hovořil pro Vatikánský rozhlas o situaci australské katolické církve, k níž se v šesté největší zemi světa hlásí čtvrtina z necelých dvaadvaceti milionů obyvatel.

Jedním z významných aspektů australské katolické komunity je její mezinárodní složení. Značnou část australské církve tvoří evropští a asijští emigranti posledních padesáti let, kteří se plně začlenili do církevního života a obohatili jej.

Předseda Australské biskupské konference se dále zmínil o pastoraci domorodých skupin obyvatelstva, vedoucí k jejich důstojnému začlenění do společnosti. Poukázal na plody Světových dnů mládeže, které před třemi lety hostilo Sydney.

Naši biskupové zdůrazňují, že mnozí z tehdejších mladých účastníků se dnes aktivně podílejí na životě církve. Někteří si zvolili kněžství nebo řeholní život; mnozí pracují ve svých diecézích v pastoraci mládeže. Světové dny mládeže mnoha lidem pomohly upevnit vztah k Bohu a církvi.

Arcibiskup Wilson rovněž připomněl ekumenické úsilí australské katolické církve. Zhruba 18 procent obyvatel země náleží k anglikánské, evangelické nebo pravoslavné církvi. Stále větší důležitosti nabývá také mezináboženský dialog v důsledku přistěhovalectví ze zemí s jinými než křesťanskými náboženskými tradicemi. Australští biskupové se aktivně zasazují o přijetí emigrantů a uprchlíků, navzdory restriktivní imigrační politice australské vlády.

Všichni biskupové jasně řekli, že se všemi příchozími do této země má být nakládáno s úctou a lidskostí. Jednotliví biskupové pak poskytují pomoc uprchlíkům bez dokladů,

uvedl pro Vatikánský rozhlas předseda Australské biskupské konference.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.