Vatikánský rozhlas digitálně

12.10.2011 

Přes digitální rozhlas DAB naladíte v České republice již 14 rozhlasových stanic

Digitální rozhlas DAB pokrývá již 2,8 milionů obyvatel České republiky. Signál naladíte v Praze a okolí, Příbrami, Brně a okolí a na velké části Moravskoslezského kraje. K dnešnímu dni lze naladit v multilexu TELEKO již 14 rozhlasových stanic.

Ke stávající nabídce programů Českého rozhlasu Leonardo, Wave, Česko, Ddur, ČRo 2, ČRo 3, Region, rádia PROGLAS a GAMA rádiu byly přidány nové žánrové zahraniční stanice. Jedná se o informační program Radio Vaticana, hitovou komerční stanici RTL 102.5 a čistě hudební programy RTL Classic, RTL Groove a RTL Italian Style . Vysílá se v systému DAB a DAB+. Zde najdete další technické podrobnosti a aktuality o vysílání.

Pro příjem je nutný rozhlasový přijímač, který umožňuje příjem DAB a DAB+ v tzv. L-bandu. Přijímače pořídíte v e-shopu nebo v reprezentační prodejně Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské ulici. DAB přijímače jsou také dostupné na objednání ve vozech ŠKODA, VW, AUDI, SEAT, Mini, BMW, FORD, Mercedes, Jaguar, Land Rover, Lexus, Toyota, Volvo a Opel.

Digitální rozhlas DAB (Digital Audio Broadcasting), který v blízké budoucnosti nahradí stávající analogové vysílání, představuje pro posluchače výrazné rozšíření programové nabídky, zvýšení kvality zvuku a možnost využití rozličných doprovodných multimediálních aplikací, pro provozovatele rozhlasového vysílání pak nové možnosti oslovení posluchačů v dalších cílových oblastech. Multimediální aplikace DMB (Digital Multimedia Broadcasting) přinese cestujícím v dopravních prostředcích on-line informace, jako jsou aktuální příjezdy, odjezdy přílety, odlety, varovná nebo kalamitní hlášení, aktuální zpravodajství a mnoho dalších aplikací. DMB také umožňuje televizní vysílání pro mobilní přijímače.

Vysílání Vatikánského rozhlasu má následující parametry:
bitová rychlost: 56 kbits/s, DAB norma: DAB+ (MPEG)

Česká republika se řadí k rostoucímu počtu států, které přijaly platformu digitálního vysílání EUREKA 147. V Evropě to jsou například Velká Británie, Norsko, Dánsko, Švédsko, Francie, Belgie, Holandsko, Španělsko, Německo, Švýcarsko, Itálie, Maďarsko, Malta, v Asii Jižní Korea a Austrálie.

Společnost TELEKO, s.r.o. působí již 13 let na poli rozhlasového vysílání VKV a od roku 2004 se intenzivně zabývá problematikou digitálního rozhlasového vysílání. Společnost je jako jediná z České republiky členem mezinárodní organizace World DMB Forum (více: www.worlddab.org) a od roku 2005 se aktivně účastní zavádění této formy digitálního vysílání ve světě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.