První jmeniny Wojtylových dětí

22.10.2011 

Poprvé v dějinách katolické církve se dnes slaví liturgická památka bl. Jana Pavla II., jehož si na modlitebních setkáních připomínají věřící na celém světě a především v Polsku a hlavním městě Itálie. Římský vikariát zorganizoval modlitební vigilii, která byla zahájena v pět hodin odpoledne na náměstí před bazilikou Sv. Jana na Lateráně, a pokračuje mší svatou pro diecézní mládež, celebrovanou generálním vikářem kard. Agostinem Vallinim.

Postulátor beatifikačního procesu Jana Pavla II., Mons. Slawomir Oder, Vatikánskému rozhlasu řekl, že o dnešní liturgické památce zároveň se svým svatým patronem slaví své první jmeniny mnozí malí Karolové, Karolíny, či Janové Pavlové. Páry, žádající o přímluvu za dar mateřství či otcovství, takto pojmenovaly své potomky, kteří jsou plodem obdržených milostí. V těchto měsících celým světem putovaly relikvie bl. Jana Pavla II., připomíná Mons. Oder - zvláště vřelého přijetí a úcty se jim dostává v mexických diecézích. Jednu ze čtyř ampulek, obsahujících krev polského papeže, včera vatikánský státní sekretář kard. Tarcisio Bertone uložil do kaple římské dětské nemocnice Bambino Gesú.

Před 30 lety (16. 10. 1981) byla založena nadace Jana Pavla II., jejímž cílem je uchovávání a předávání duchovního odkazu Karola Wojtyly. Hlavní sídlo nadace je ve Vatikánu, avšak mnohé její vzdělávací programy probíhají na polské Lublinské katolické univerzitě. Oslavy třicátého výročí založení nadace o tomto víkendu v Římě zahájil dnes dopoledne kard. Stanislaw Dziwisz mší sv. u hlavního oltáře Svatopetrské baziliky a procesím k hrobu bl. Jana Pavla II.; odpoledne vzpomínka pokračovala v Polském domě Jana Pavla II.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.