Migrace jako příležitost, kterou dává Prozřetelnost

25.10.2011 

V tiskovém středisku Svatého stolce dnes bylo zveřejněno poselství Svatého otce k 98. Světovému dni migrantů a uprchlíků, který připadá na 15. leden příštího roku a jehož tématem bude “Migrace a nová evangelizace”. Poselství nese podpis Benedikta XVI. z 21. září - s jeho obsahem přítomné seznámil předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov, Mons. Antonio Maria Veglió.

Ve světě, kde mizí hranice a globalizace přibližuje jedince i národy, musí každý z nás opětovně odhalit nadšení a odvahu, jež podněcovaly první křesťanské komunity k neohroženému hlásání Evangelia, v souladu se slovy sv. apoštola Pavla: “Že hlásám evangelium, tím se chlubit nemohu; to je mi uloženo jako povinnost, a běda, kdybych ho nehlásal.” (1 Kor 9,16), píše Sv. Otec a vyzývá k nové evangelizaci v rámci rozsáhlého a komplexního fenoménu lidské mobility a ke zintenzívnění misionářské činnosti jak v oblastech prvotního hlásání, tak v zemích s křesťanskou tradicí.

Vnitřní i mezinárodní migrace s sebou nese promísení jednotlivců i národů, které nemá obdoby, a staví nás před řadu problémů nejenom humánního, nýbrž i etického, náboženského a duchovního rázu, pokračuje Svatý otec. Naše doba je poznamenána pokusy vymazat Boha a církevní nauku z lidského povědomí – šířící se pochybovačnost, skepticismus a lhostejnost by chtěly odstranit dokonce jakýkoliv symbol křesťanské víry a její viditelnost ve společnosti. Také mnozí migranti, kteří přicházejí do zemí se starými křesťanskými tradicemi, avšak s menšinovým počtem praktikujících křesťanů, ztrácejí svůj původní smysl pro víru a necítí se již součástí církve. Úlohou církve je pomoci přistěhovalcům, aby zůstali pevní ve své víře, zdůrazňuje Benedikt XVI.

Fenomém migrace je rovněž příležitostí, již nám poskytuje Prozřetelnost k hlásání radostné zvěsti současnému světu, píše dále Sv. Otec. Lidé z různých částí světa, kteří se dosud nesetkali s Ježíšem, žádají o přijetí v zemích se staletou křesťanskou tradicí. Úkolem pastoračních pracovníků je nalézat zde vhodné formy bratrského sdílení a důstojného hlásání, oproštěného od konfrontací a nacionalismu. Stále pluralističtější kontext vyžaduje, aby tradiční pastorace byla rozšířena o vzorce, které by odpovídaly interakci různých národů a kultur, vybízí Svatý otec.

Papež se jmenovitě zastavuje u jedné z kategorií migrantů – osob, žádajících o azyl. Jejich utrpení vyzývá jednotlivé země i mezinárodní společenství k postoji vzájemného přijetí a překonání všech forem diskriminace. V tomto ohledu je důležitá role sdělovacích prostředků, které mají konkrétně, objektivně a poctivě informovat o situacích nedobrovolného odchodu z vlasti.

Zvláštní ohled křesťanského společenství zasluhují rovněž zahraniční pracovníci a jejich rodiny a také četní mezinárodní studenti, čelící problémům integrace v novém prostředí, připomíná v závěru svého poselství k Světovému dni migrantů a uprchlíků Benedikt XVI.

PLNÉ ZNĚNÍ poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni migrantů je ZDE

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.