Duchovní dimenze je klíčovým prvkem šíření pokoje

27.10.2011 

Benedikt XVI. na závěr mezináboženského setkání v Assisi

Vážení hosté,
Drazí přátelé,

Na závěr tohoto intenzivního dne chci vám všem poděkovat. Hluboká vděčnost patří všem, kdo umožnili dnešní setkání. Děkuji zejména těm, kteří nás opět hostili: městu Assisi, společenství této diecéze, synům svatého Františka, kteří střeží cenný duchovní odkaz světce z Assisi. Dík patří také četným mladým lidem, kteří připutovali k Panně Marii Andělské, aby dosvědčili, že mezi mladými generacemi jsou mnozí, kteří se snaží překonávat násilí a rozdělení a být šiřiteli spravedlnosti a pokoje.

Dnešní setkání ukázalo, že duchovní dimenze je klíčovým prvkem při vytváření pokoje. Tato jedinečná pouť nám dala možnost vést bratrský dialog, prohloubit naše přátelství, společně se ztišit a modlit.

Obnovou svého slibu usilovat o pokoj a vzájemnou výměnou pozdravení pokoje se cítíme spolu s muži a ženami těch společenství, které reprezentujeme, ještě více upevněni v našem společném lidském putování.

Neodlučujeme se, nadále se budeme setkávat, pokračovat jednotně na této pouti v dialogu, v každodenním šíření pokoje a nasazením za lepší svět, svět, ve kterém muži i ženy a každý národ bude moci žít shodně se svými legitimními tužbami.

Z celého srdce děkuji vám všem, zde přítomným, kteří jste přijali moje pozvání a přišli do Assisi jako poutníci pravdy a pokoje, a každého zdravím slovy sv. Františka: „Kéž Ti Pán daruje pokoj“.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.