Zádušní mše za oběti extremistického útoku

1.11.2011 

Stovky věřících se včera večer zúčastnily zádušní mše svaté za oběti atentátu, při němž před rokem v katedrále Panny Marie přišlo o život 44 křesťanů, sedm policistů a dva kněží. K útoku na syrskokatolickou katedrálu se tehdy přihlásili islamističtí extremisté, napojení na skupinu Al-Kajda.

Při liturgii koncelebrovali bagdádský biskup mons. Jean Benjamin Sleiman spolu se syrskokatolickým, chaldejským a maronitským patriarchou. Okolí katedrály bylo z bezpečnostních důvodů téměř hermeticky uzavřeno a střeženo. Na vnějších zdech katedrály byly zavěšeny zvětšené fotografie obětí a nápisy odsuzující násilí, zatímco její vnitřek, dosud nesoucí stopy střelby, zdobily kromě květin také mešní roucha zabitých duchovních.

Loňský atentát patří k nejkrvavějším v dějinách Iráku a ještě více přispěl k odchodu křesťanů do emigrace. V Římě oběti atentátu připomněl kard. Leonardo Sandri, prefekt Kongregace pro východní církve. Ve své homilii v římském syrskokatolickém kostele zdůraznil, že církev i svět jsou povinny nezapomínat, aby mohly nabídnout odpuštění a prosit o pokoj o živé i zemřelé.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.