Kardinál Koch: Největším ekumenickým partnerem by měli být letniční

7.11.2011 

Hlavním ekumenickým partnerem Církve by měli být letniční. Po katolících jsou totiž dnes největším křesťanským vyznáním. Bohužel jsou zároveň proslulí svými antikatolickými postoji – a my se zase musíme vyvarovat přejímání jejich kontroverzních metod evangelizace – řekl předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kard. Kurt Koch. Ekumenická bilance, kterou vatikánský reprezentant představil při své cestě do Spojených států, je poměrně negativní. Nejen proto, že letniční odmítají dialog, ale dokonce často ani neuznávají katolický křest, což je základem veškerého ekumenismu.

Nové roztržky se objevují také mezi katolíky a tradičními protestantskými komunitami – naznačil kard. Koch. Tentokrát mají ovšem podtext etický, nikoliv doktrinální. Ve vztazích s anglikány se například ukázal jako problém vztah k homosexualitě – řekl šéf vatikánského dikasteria. Jak dodal, jinak je tomu ve vztazích s pravoslavím, kde dialog probíhá na zcela jiné úrovni. Jeho zásadní otázkou je papežský primát.

Navzdory řadě problémů vatikánský kardinál neztrácí optimismus. Věří, že ekumenismus je stále ještě možný. Všechny problémy se dají řešit na cestě dialogu – ujistil kard. Koch. Vyzval také americké křesťany k větší solidaritě s pronásledovanými vyznavači Krista v Číně a na Blízkém východě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.