Andělé se zabláceným tričkem

8.11.2011 

Situace v zaplavených oblastech italské Ligurie se postupně stabilizuje. Déšť ustává, vyčíslují se škody a hlavně se odhrabává všudypřítomné bahno. Zatímco se všeobecně hovoří o ohlášené tragédii, neboť sesuvy půdy způsobilo nedodržení či leckdy vůbec absence územního plánu, Itálie na pokraji ekonomického krachu se ukazuje ze své lepší, lidštější a solidárnější stránky.

Její jméno je “andělé se zabláceným tričkem”. Tak nazval tisk mladé dobrovolníky, kteří již jednou do Janova přijeli z celé Itálie při povodních roku 1970. Dnešní janovská mládež se svolává sociálními sítěmi – ihned založila facebookovou stránku pod stejným jménem, na niž se dosud přihlásilo na 15 000 dobrovolníků. Přijíždějí do oblasti v gumovkách a s lopatami v rukou, aby odstranili až dvoumetrové nánosy bahna a suti.

Mons. Mario Poggi, ředitel janovské Charity, dodává: “Nestihli jsme ani zorganizovat charitní záchranné skupiny, protože farní skupiny nás předběhly. Lidé začali spontánně pomáhat a především mladí lidé snaží být užiteční v nejzasaženějších oblastech”. “Andělé se zabláceným tričkem” tak alespoň na několik dní dodávají zemi naději, že kromě nihilismu připomenutém Benediktem XVI. právě minulou neděli, se mládež dokáže “nakazit” i jinými hodnotami.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.