Němečtí biskupové reagují na protestantskou kritiku papežovy návštěvy

14.11.2011 

Němečtí biskupové kritizují bilanci nedávného synodu evangelických církví v Německu. V rámci hodnocení erfurtského setkání protestanti prohlásili, že „Papež zklamal ekumenická očekávání mnoha lidí“.

Vedoucí ekumenické komise katolického episkopátu, biskup Gerhard Ludwig Müller se k výčitkám vyjádřil s tím, že jejich slovník je „beznadějný a polemický“. Jak řekl, někteří zřejmě očekávali, že Benedikt XVI. v Erfurtu povede katolickou církev protestantským směrem – uvedl biskup Müller na stránkách deníku Passauer Neue Presse. Stejně tak jsou podle něho nepřijatelná tvrzení evangelíků, že papež dostatečně neocenil Martina Luthera. „Papež zdůraznil jeho radikální víru v Boha“, jako podstatný prvek ekumenického dialogu. Ale – jak dodal biskup Müller – ani Lutherovi přece nešlo o ocenění vlastní osoby. Předseda ekumenické komise ostře kritizoval také výroky některých protestantů, podle nichž stojí většina německých katolíků proti papežovi a biskupům. „Kdo chce tímto způsobem přitahovat věřící k sobě, jedná podle projektu z dob Bismarckova Kulturkampfu,“ řekl biskup Müller.

Jiný člen ekumenické komise episkopátu, biskup Hans-Jochen Jaschke, označil za nepoctivé předkládat papežovi seznamy postulátů a následně podle nich posuzovat úspěch jeho cesty do Německa.

Synod evangelických církví v Německu na svém zasedání v Magdeburgu shrnul zářijové ekumenické setkání s Benediktem XVI. Předseda Rady Nikolaus Schneider uvedl, že „Papež se dotkl otázek ekumenického dialogu málo nebo vůbec ne“ a „zklamal mnoho lidí, kterým na tomto dialogu záleží.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.