Podle ambroziánského ritu začala adventní doba

14.11.2011 

Milánský arcibiskup, kardinál Angelo Scola, včera při slavnostní liturgii zahájil adventní dobu. Advent a s ním také nový církevní rok začíná podle ambrosiánského ritu o dva týdny dříve než v ritu římském.

Víra nás učí, že dějiny nejsou ponechány náhodě ani vydány na pospas chaosu, nýbrž vedeny Božím plánem – připomínal na pozadí Izaiášovy „velké apokalypsy“ kard. Scola. Tento plán ovšem může dostat také bolestnou podobu, protože se musí konfrontovat se zlem způsobeným Satanovou vzpourou a naším hříchem. Podobně jako Markově evangeliu předchází pasáž o konci času pašije, tak jsme každodenně konfrontováni s perspektivou mučednictví až k prolití krve, dodal milánský arcibiskup a připomněl oběť pákistánského ministra Bhattího či italského misionáře nedávno zavražděného na Filipínách, o. Fausta Tentoria. Přesto je Boží plán nezadržitelným plánem spásy. Až do konce času se nepřestane nabízet svobodě každého člověka, neboť - jak se píše u sv. Marka - evangelium musí být nejprve hlásáno všem národům, řekl ve svém prvním adventním kázání milánský arcibiskup.

V závěru promluvy kardinál Scola zmínil přípravy na VII. Světové setkání rodin, které proběhne v Miláně od 30. května až 3. června za přítomnosti papeže Benedikta XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.