Benedikt XVI: Stále více lidí je znepokojeno budoucností demokratických společností

26.11.2011 

Vyrovnávání katolické církve Spojených států amerických s případy sexuálního zneužívání mladistvých a nová evangelizace – na tato dvě hlavní témata se papež soustředil při dnešním přijetí amerických biskupů. Svatý otec se s představiteli amerických episkopátů setkává poprvé od své apoštolské cesty do Spojených států v dubnu 2008, která měla povzbudit tamní církev, otřesenou skandály sexuálního zneužívání. Benedikt XVI. vyslovil přání, aby se proces uzdravování americké církve promítl i do obecného společenského kontextu:

Doufám, že svědomité se vyrovnávání církve s touto skutečností napomůže i širšímu společenství, aby rozpoznalo příčiny, skutečný rozsah a ničivé důsledky sexuálního zneužívání a aby účinně reagovalo na tuto metlu, zasahující všechny společenské roviny. Zároveň by však všechny instituce bez výjimky měly v tomto ohledu přijmout stejná kritéria, která jsou oprávněně požadována po katolické církvi,

zdůraznil papež a věnoval se druhé palčivé otázce – dramatickým sociálním a náboženským změnám, způsobeným rostoucí sekularizací.

Považuji za výmluvné, že stále více lidí bez ohledu na své náboženské či politické názory je znepokojeno budoucností našich demokratických společností. Všímají si rozpadu intelektuálních, kulturních i morálních základů života společnosti a vzrůstající vykolejenosti a nejistoty obzvláště u mladé generace. Navzdory pokusům o umlčení církve na veřejnosti u ní mnozí lidé dobré vůle hledají moudrost, vhled a spolehlivé vedení v této rozsáhlé krizi.

Přítomnost tedy může být nahlížena pozitivně a stát se příležitostí k naplnění prorockého rozměru biskupské služby. Biskupové mají hovořit pokorně, avšak naléhavě, mají hájit morální pravdu, přinášet slova naděje a otevírat srdce a mysli osvobozující pravdě. Evangelizace však není pouze vnějším úkolem, zdůraznil Svatý otec. V první řadě ji potřebujeme především my, řekl Benedikt XVI. biskupům Spojených států amerických.

Benedikt XVI. se také zmínil o tom, že v „příštích měsících míní zveřejnit pár reflexí, které mají biskupům napomoci při rozlišování, ke kterému jsou povoláni, aby mohli plnit svůj úkol vést církev v budoucnosti, kterou před nám otevírá Kristus“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.