Úcta k přírodě souzní s respektem k člověku

28.11.2011 

Úcta k člověku se nerozlučně pojí s respektováním přírody, řekl dnes Svatý otec v Aule Pavla VI. asi sedmi tisícům italských studentů a učitelů na setkání organizovaném nadací “Sestra příroda”. Audience připomněla výročí prohlášení sv. Františka z Assisi patronem ekologů bl. Janem Pavlem II. (apoštolský list Inter sanctos praeclarosque viros, 29.11.1979).

Bratr František nás ve své věrnosti Písmu vyzývá, abychom v přírodě spatřovali nádhernou knihu, která k nám hovoří o Bohu, o jeho kráse a dobrotě. Představte si, že “chudáček” z Assisi prosíval svého spolubratra zahradníka, aby na zahradě nesázel jenom zeleninu, nýbrž ponechal i místo květinám, a aby tak procházející mohli pozvednout svou mysl k Bohu, tvůrci mnohých krás,

citoval Benedikt XVI. ze světcova životopisu. Církev si cení důležitých vědeckých objevů, avšak zároveň neustále upomíná na respektování Stvořitelova otisku v celém stvoření, díky nemuž lépe a hlouběji chápeme naši lidskou identitu. Pokud člověk zapomíná na svou spolupráci s Bohem, může způsobit škody, které se pak negativně obracejí i vůči němu samému.

Dnes je více než kdy jindy zřejmé, že úcta k životnímu prostředí nesmí opomíjet hodnotu člověka a její nedotknutelnost v každé životní fázi a za jakýchkoliv podmínek. Úcta k přírodě a úcta k člověku je totéž, avšak obě mohou růst a dosáhnout správných měřítek, jestliže si vážíme člověka a v přírodě Stvořitele a jeho stvoření,

řekl Svatý otec mladým ekologům. Poté se obrátil k jejich učitelům a vyzval je, aby mladé lidi vedli k zodpovědnému životnímu stylu, šetrnému k životnímu prostředí. Tento postoj shrnuje Františkův Chvalozpěv stvoření, který ve školních osnovách figuruje jako jedna z nejstarších italských literárních památek, avšak je především modlitbou, spatřující ve stvoření stopy Boží slávy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.