Dekrety Kongregace pro svatořečení

19.4.2004 

V přítomnosti Jana Pavla II. bylo dnes promulgováno 15 dekretů Kongregace pro svatořečení. Týkají se zázraků připisovaných přímluvě dvou blahoslavených a dvou kandidátů beatifikace, dále mučednictví osmi a herockých ctností devíti Služebníků Božích. Celkem jde o 10 Španělů, 5 Italů, 2 Francouze a po jednom jsou zastoupeni Chilan, Argentinka, Venezuelanka a Němka. Dva z nich zemřeli v 18. století, všech zbývajících 19. ve 20. století.

Mezi novými kandidáty svatořečení a blahořečení jsou 4 zakladatelé a dvě zakladatelky řeholních společenství. 11 z nich jsou diecézní kněží, tři řeholní kněží, jeden řeholník, pět řeholnic a vedle nich 11-ti letá Španělka, Boží služebnice Maria del Pilár Cimadevilla, která zemřela roku 1962 po dlouhé nemoci, prožívané s na svůj věk nezvyklou duchovní zralostí.

Mezi blahoslavenými, kterým promulgace dnešních dekretů otevírá cestu k rychlé kanonizaci ? je italský kapucín z 18. století, Felix z Nikosie, a chilský jezuita Albert Hurtado, který zemřel roku 1952, zakladatel institutu pro pomoc bezdomovcům a křesťanských odborových svazů.

Mezi zakladateli řeholních společenství je také Služebník Boží Jan od Nejsvětějšího srdce Ježíšova ? totiž P. Leon Dehon. Tento francouzský kněz, který zemřel roku 1925, založil kněžskou kongregaci zvanou nejčastěji podle jeho jména Dehoniáni, správně Kongregace kněží od Nejsvětějšího Srdce.

Dekrety Kongregace pro svatořečení o mučednictví se týkaly sedmi kněží španělské diecéze Urgel a sestry Marie od Andělů Ginárd Martí. Všichni přinesli oběť života pro víru roku 1936 v době pronásledování církve ve Španělsku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.