Poselství Svatého otce ke svátku sv. Ondřeje

30.11.2011 

Tradiční výměna vatikánské a konstantinopolské delegace u příležitosti oslav příslušných patronů – svatých Petra a Pavla a svatého Ondřeje – měla letos ještě slavnostnější ráz, neboť se kříží s dvacátým výročím zvolení Bartoloměje I. konstantinopolským arcibiskupem a ekumenickým patriarchou. Vatikánskou delegaci vedl kard. Kurt Koch, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, který po slavnostní byzantské liturgii k poctě sv. Ondřeje v patriarchálním kostele sv. Jiří předal Bartoloměji I. poselství Svatého otce.

„ Kéž by společné svědectví víry bylo s to sjednotit lidstvo, vystavené vážným tlakům“, obrací se Benedikt XVI. ke konstantinopolskému patriarchovi a připomíná poslední společné setkání při mírové pouti do Assisi. „Dnešní kontext – kulturní, sociální, ekonomický, politický či ideologický – staví katolíky i pravoslavné před tutéž výzvu“, píše papež ve svém poselství.

„Je třeba obnovenými silami hlásat evangelium v mnohých oblastech, které jako první obdržely světlo víry, avšak nyní trpí důsledky sekularizace, ochuzující člověka o jeho nejhlubší rozměr. Tento úkol je velmi naléhavý“, dodává Benedikt XVI. „Naší povinností je proto vystupovat před celým lidstvem jako lidé, kteří dosáhli takové zralosti víry, jež je navzdory napětí schopna jednoty. Tato zralá víra usiluje o společné hledání pravdy a je si vědoma toho, že budoucnost evangelizace závisí na svědectví o jednotě církve a na kvalitě její lásky“, uzavírá Svatý otec své poselství patriarchovi Bartoloměji I.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.