Benedikt XVI.: Rodina je místem, kde se žije láska a kde se k lásce vychovává

1.12.2011 

Benedikt XVI. dnes přijal účastníky plenárního zasedání Papežské rady pro rodinu a ve své promluvě nejprve vylíčil atmosféru, jíž je vystavena dnešní rodina:

Zatemňování Boha, propagace ideologií popírajících rodinu a snižování sexuální etiky – to vše spolu vzájemně souvisí nejen v této době, ale už dlouho. A jako spolu souvisí zatemňování Boha a krize rodiny, tak je také nová evangelizace neoddělitelná od křesťanské rodiny. Rodina je totiž cestou církve, protože je „lidským prostorem“ setkávání se s Kristem.

Křesťanská rodina - pokračoval dále Svatý otec – která cestou stálé konverze dokáže za pomoci Boží milosti žít lásku společně jako službu ve vzájemném sebedarování a otevřenosti vůči všem, odráží světlo Kristovo a krásu Boží Trojice. Benedikt XVI. přitom citoval známá slova sv. Augustina „immo vero vides Trinitatem, si caritatem vides“ – „když vidíš Trojici, vidíš lásku“ (De Trinitate, VIII, 8) a dodal: „Rodina je základním místem, kde se láska žije a kde se k lásce vychovává.“

Rodina je privilegovaným místem lidské i křesťanské výchovy a právě kvůli tomuto společnému cíli je také tím nejlepším spojencem služebného kněžství. Obě svátosti mají tentýž eucharistický zdroj. Obě mají společné poslání: dosvědčovat a zpřítomňovat Kristovu lásku službou celému společenství při budování Božího lidu. Tato perspektiva umožňuje překonat omezující pohled na rodinu chápanou jenom jako adresátku pastorační činnosti.

Rodina, pokračoval Svatý otec, je bohatstvím pro manžele, nenahraditelným dobrem pro děti, neodmyslitelným základem společnosti a společenstvím života pro putující církev.

Benedikt XVI. v závěru promluvy zmínil chystané již sedmé Světové setkání rodin, které se uskuteční v Milánu ve dnech 30. května až 3. června 2012 a poděkoval milánské církvi za organizaci tohoto celosvětového setkání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.