Německá církev pranýřuje probouzející se neonacismus v Německu

1.12.2011 

Církev v Německu ostře odsoudila zločiny spáchané neonacistickými skupinami na emigrantech. Předseda episkopátu, arcibiskup Robert Zollitsch, ujistil cizince žijící v Německu o podpoře ze strany Církve a vyzval vládu a společnost k větší citlivosti a občanské odvaze. Hlas pozvedl také ordinář drážďansko-míšeňské diecéze, na jejímž území neonacistické skupiny působí nejcitelněji. Biskup Joachim Reinelt uvedl, že neonacisté usilují o získání spojenců velmi prohnaným způsobem. Nabízejí totiž nejprve pomoc lidem v obtížných situacích. „Odhalené případy vražd cizinců ukázaly ovšem skutečnou tvář neonacismu,“ uvedl drážďanský biskup.

Právě ve Zwickau, na území jeho diecéze, působila přes 13 let teroristická skupina nazývaná Národněsocialistické podzemí. Na její konto padá vražda devíti podnikatelů tureckého a řeckého původu a německé policistky v letech 2000-2007. Vysvětlení případu navíc komplikuje podezření, že činnost organizace byla tolerována německou rozvědkou.

Biskup Joachim Reinelt vyzval k probouzení větší citlivosti k otázkám obrozující se neonacistické scény. V souvislosti s letošní beatifikací P. Alojse Andritzkého, zavražděného v koncentračním táboře, drážďanská diecéze intenzívně informovala o hitlerovských zločinech a o faktu, že ideologie toho typu je stále přítomná. Jak zdůraznil biskup Reinelt, obezřetnost vůči činnosti jak pravicových tak i levicových extrémistů je na místě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.