Svatý stolec se stal členem Mezinárodní organizace pro migraci

5.12.2011 

Svatý stolec se stal členem Mezinárodní organizace pro migraci, což je mezivládní organizace se sídlem v Ženevě. Tvoří ji 132 členských států a dalších 20 států v ní má statut pozorovatele. Arcibiskup Silvano Tomasi, který je zástupcem Svatého stolce u OSN v Ženevě, vysvětluje pro Vatikánský rozhlas, proč došlo k tomu, že Svatý stolec, který má u mezinárodních organizací zpravidla statut pozorovatele, učinil v tomto případě výjimku:

Je to záležitost praktická, která dodá větší váhu na zasedání této instituce v dnešních sociálních situacích, kde nerozhoduje ani tak politika, jako spíše nezbytnost vyjít vstříc lidským požadavkům osob, které jsou v pohybu v různých regionech světa. Na církevní rovině máme rozsáhlou síť katolických organizací a církev je v určitém smyslu zapojena do služeb migrantům v první linii. Tento typ spolupráce s existujícími strukturami mezinárodního společenství je tudíž logický a operativní krok, který umožní učinit tuto službu ještě efektivnější.“ Migrace či přesněji výzvy a utrpení s ní spojené jsou součástí magisteria Benedikta XVI. Je vstup do této mezinárodní organizace další jeho důsledkem?

Zajisté. Je třeba sledovat cestu, kterou indikuje Svatý otec, a zkušenost církve na tomto poli, dnes již staletou. Katolické organizace se snaží sloužit opravdu velkodušně všem lidem, nezávisle na jejich náboženské víře, barvě pleti či na jejich právním statutu. Ve hře je lidská osoba, její důstojnost, která je často ohrožena právě v těchto krajních situacích, kdy lidé přecházejí z jednoho státu do druhého, hledají práci a snaží se najít způsob, jak přežít. Chceme tedy přinášet náš etický přístup k tomuto fenoménu, aby z toho měla prospěch důstojnost lidské osoby. Za druhé chceme spolupracovat účinněji prostřednictvím sítí katolických organizací, které na tomto poli již dávno pracují, a za třetí chceme sloužit podle svědomí, to znamená, že budeme usilovat o demokratický kontext sociálních služeb, které jsou poskytovány lidem v nouzi.

Říká arcibiskup Tomasi o vstupu Svatého stolce mezi členské státy Mezinárodní organizace pro migraci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.