Kirche in Not papežskou nadací

9.12.2011 

Organizace Kirche in Not (doslova Církev v nouzi, mimo německý prostor nazývaná Pomoc trpící církvi) získala status Papežské nadace. Její mezinárodní centrálou nadále zůstává v hesenském Königsteinu, ale oficiálním sídlem je od 1. prosince Vatikán. Předsedou nadace Benedikt XVI. jmenoval kardinála Maura Piacenzu, prefekta Kongregace pro klérus. Ten pak vybral výkonného ředitele nadace. Stal se jím Johannes Heererman von Zuydtwyck, který stál posledních 30 let v čele řádu maltézských rytířů v Německu. Církevním asistentem Kirche in Not byl jmenován o. Martin Barta z kněžského bratrstva Dílo Ježíše Velekněze (Werk Jesu des Hohenpriesters).

Pro ustavení papežské nadace zvolil Benedikt XVI. formu tzv. chirografu, tedy vlastnoručního listu. Svatý otec v něm připománá, že Kirche in Not slouží potřebným lokálním církví po řadu desetiletí. Organizaci založil krátce po II. světové válce z popudu Pia XII. holandský premonstrát o. Werenfried van Straaten. Zpočátku přinášela pomoc německým vysídlencům a jejím cílem bylo především smíření mezi znepřátelenými stranami světového konfliktu.

Dnes tuto mezinárodní organizaci podporuje více než 600 tisíc přátel a dobrodinců, kteří v minulém roce věnovali na její projekty 85 milionů euro. Organizace – dnes už Papežská nadace – Pomoc trpící církvi financuje v současné době na 5 tisíc projektů ve 140 zemích světa a má pobočky v 17 zemích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.