Církev k reformám v Itálii: utahování opasků nestačí

9.12.2011 

Italové se dnes musí učit skromnému životnímu stylu. Znovu objevovat, co je v životě podstatné. Bez evangelia v tom ale neuspějí – domnívá se předseda Papežské rady pro novou evangelizaci. Arcibiskup Rino Fisichella tak reagoval na úsporná opatření italské vlády, která předvídají radikální utahování opasků, aby země unikla bankrotu. Podle šéfa vatikánského úřadu je současná krize dobrou příležitostí k hlásání evangelia, k tomu, aby křesťané ukázali krásu a prostotu života zakotveného ve víře.

Ke změně životního stylu vyzval Italy také arcibiskup Milána, které je hospodářskou metropolí Itálie. Předpovídá, že blahobyt posledních desetiletí se už nevrátí. Ve skutečnosti šlo totiž o život na dluh, bezstarostné využívání toho, na co jsme nevydělali – dodává kardinál Angelo Scola. Žádné vnější okolnosti podle něj nezmenšují vinu Italů samotných. Krize by nebyla možná, kdyby se nesetkala s příznivými podmínka v podobě všeobecného nedostatku odpovědnosti.

K tématu vládních reforem se vyjádřila také Italská biskupská konference. Vyčítá novému kabinetu, že se soustředí téměř výlučně na financích a příliš málo se zabývá obrozením hospodářství. Úsporní opatření jsou nezbytná, ale měla být představena spolu s programem ekonomické obnovy – prohlásil arcibiskup Giancarlo Bregantini, předseda biskupské Komise pro sociální a pracovní záležitosti. Vyzval také vládu, aby se stejně radikálně jako k úsporným opatřením postavila k prorodinné politice.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.