Benedikt XVI. přijal představitele italských institucí družstevního podnikání

10.12.2011 

Benedikt XVI. dnes přijal delegaci Konfederace italských družstev a Italskou federaci úvěrových družstev. Obě instituce družstevního podnikání mají v Itálii více než staletou tradici a hlásí se k naplňování sociálního učení církve. Přibližně osmdesáti členné delegaci Benedikt XVI. mimo jiné připomněl slova z encykliky Caritas in veritate (č.65), že pro finanční sektor platí:

Správný úmysl, transparentnost a snaha o dobré výsledky jsou vzájemně slučitelné a nesmějí se nikdy oddělovat. Je-li láska vynalézavá, umí najít nástroje, jež budou sledovat prozíravé a spravedlivé hospodaření, jak to jasně ukazuje zkušenost úvěrových družstev.

Papež připomněl, že zmíněné instituce mají v Itálii svoje pevné místo a jejich působení zůstává i nadále přínosné pro celou společnost.

V době velkých změn, přetrvávající ekonomické nejistoty, problémů ve světě práce, vnímá církev povinnost hlásat Kristovo poselství s novým nadšením, zlidšťující silou a nadějí, kterou skýtá budoucnost… Zůstaňte proto věrní evangeliu a učení církve, které je součástí samotné vaší identity; pamatujte a přidržujte se zkušeností, které čerpají z obsahu sociálního učení církve, jako je tomu v sociálním poradenství, mikrokreditech a ekonomie oživené logikou společenství a bratrství.

Vždy je třeba pěstovat a rozvíjet duchovní dimenzi, která vám umožní - končil Benedikt XVI. – abyste pokračovali ve svých aktivitách podle logiky dobročinnosti a prosazovali tak zodpovědnou a střídmou spotřebu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.