Tajná konzistoř Pia XI. o vztahu k fašismu

10.12.2011 

Vatikánské archivy odhalují pravdu o skutečném vztahu Svatého stolce k italskému fašismu. Zlatým dolem se v této věci ukázal archiv prvního nuncia při Italském království, arcibiskupa Francesca Borgongini Duca. Historici v něm nedávno objevili informace o tajné konzistoři, kterou papež Pius XI. svolal do Vatikánu 23. července 1931. Odehrála se už po vydání encykliky Non abbiamo bisogno, ve které papež Ratti protestoval proti likvidaci italské Katolické akce ze strany fašistů.

Jak se dozvídáme ze záznamů tehdejšího nuncia, cílem tajné konzistoře byla konsolidace kardinálského kolégia, aby zaujímalo shodný postoj k fašismu. Za přítomnosti 22 kardinálů pronesl Pius XI. třináctistránkovou řeč, ve které postavil věc zcela jasně: jednoznačně odsoudil fašismus a ukázal, že ho nelze smířit s katolickou vírou. V živé diskusi, která se po té rozpoutala mezi kardinály, byla brána v potaz dokonce i možnost vypovědět Lateránské traktáty.

Ačkoliv konzistoř byla přísně tajná, papež nechal neoficiálními kanály doručit kopii své promluvy Benitu Mussolinimu. Duce varování pochopil. Jak vyplývá z nunciových záznamů, Mussolini byl jasně formulovaným postojem zaskočen a rozhodl se - alespoň na nějaký čas - umírnit politiku režimu vůči Církvi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.