Benedikt XVI. slavil nešpory s římskou akademickou obcí

15.12.2011 

Benedikt XVI. dnes večer předsedal modlitbě nešpor v bazilice sv. Petra, které se účastnili studenti římských univerzit. Tradiční setkání studentské komunity se Svatým otcem pod názvem „Hospodine, hledám tvou tvář“ (Žl 27,8) uspořádal Diecézní úřad pro univerzitní pastoraci, jehož vznik před dvaceti lety podnítil bl. Jan Pavel II.

Papeže ve Vatikánské bazilice čekala také delegace španělských studentů s ikonou Matky Boží Sedes Sapientiae – Trůnu Moudrosti, která během přípravy na Světové dny mládeže v Madridu putovala po španělských univerzitách.
V homilii Benedikt XVI. mimo jiné řekl:

Drazí přátelé, svatý Jakub vybízí k napodobování rolníka, který „čeká na drahocennou úrodu“ (Jak 5,7). Vám, kteří žijete uprostřed kulturního a sociálního prostředí naší doby, osvojujete si nové a stále rafinovanější technologie a jste průkopníky někdy strhujícího dějinného dynamismu může vám výzva apoštola Jakuba připadat jako anachronismus, jakoby byla výzvou k odchodu z dějin a popřením touhy vidět plody vlastní práce, vašeho studia. Je tomu opravdu tak? Patří pobídka k čekání na Boha skutečně mimo čas? A můžeme se tázat ještě radikálněji: co znamenají pro mne Vánoce; mají opravdu smysl pro můj život a pro budování společnosti? V naší době žije mnoho lidí, zejména ti, s nimiž se potkáváte v univerzitních aulách a kteří propůjčují hlas otázce, zda máme čekat něco nebo někoho, zda máme očekávat jiného Mesiáše, nějakého jiného boha; zda má cenu důvěřovat onomu Dítěti, které ve Vánoční noci nalezneme položené v jeslích mezi Marií a Josefem.

Apoštolova pobídka ke stálé trpělivosti, jež může v naší době působit trochu rozpačitě, je ve skutečnosti přístupovou cestou k prohloubenému přijetí otázky po Bohu, po smyslu, jaký má v životě a v dějinách, protože právě v trpělivém, věrném a vytrvalém hledání Boha a v otevřenosti vůči Němu zjevuje Svoji tvář. Nemáme zapotřebí nějakého neurčitého, nedefinovaného boha, nýbrž živého a pravého Boha, který otevírá horizont věčnosti a umožňuje vyrovnat se odvážně s přítomností ve všech jejích aspektech. Avšak musíme se potom ptát: kde naleznu pravou tvář tohoto Boha? Nebo lépe: kde mi Bůh vychází vstříc a ukazuje mi Svoji tvář, zjevuje mi Svoje tajemství a vstupuje do mých dějin?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení liturgie nešpor předala delegace španělských studentů obraz Panny Marie studentům z římské univerzity La Sapienza. Na její akademické půdě bude zahájena mariánská pouť po římských univerzitních kaplích, která vyvrcholí Mezinárodním sympoziem vysokoškolských pedagogů v červnu příštího roku.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.