Hledejme zalíbení v modlitbě

16.12.2011 

Benedikt XVI. dnes přijal delegaci asi pěti set věřících, představitelů římsko-katolické a řecko-katolické církve i politických zástupců Ukrajinské republiky. Právě Ukrajina letos věnovala vánoční strom na náměstí sv. Petra.

Svatý otec připomněl, že vždyzelený strom je symbolem Kristova narození, neboť poukazuje na trvání života. Zároveň připomíná křesťanské kořeny Ukrajiny, která byla v průběhu staletí křižovatkou rozličných kultur a styčným bodem mezi duchovním bohatstvím Východu a Západu. Papež vyzval přítomné poutníky, aby přijali za své hodnoty víry a nadále naplňovali toto poslání.

Naše doba potřebuje svaté křesťany, zapálené pro svou víru. Panna Maria je nám v tom vzorem a průvodkyní. Její postoj při rozpoznávání Boží vůle a smyslu událostí, které se týkají Božího Syna, je výjimečně kontemplativní – naslouchá, pozoruje, uchovává v srdci, rozjímá, modlí se. Je natolik zapotřebí, abychom opětovně nalezli zalíbení v modlitbě! Musíme dávat pozor, aby nás neovládl ukvapený rytmus života. Brání nám vstoupit do sebe sama a zastavit se před nádherným tajemstvím Boha, přebývajícího v našem srdci.

řekl Svatý otec a poukázal na náboženský a rodinný rozměr vánočních svátků.

Drazí přátelé, vánoční stromeček a jesličky jsou součástí oné typicky vánoční atmosféry, která náleží k duchovnímu bohatství našeho společenství (...) a kterou je nutno zachovat také v dnešní společnosti, v níž často převládá konzumismus a hledání materiálních statků. Vánoce jsou křesťanským svátkem a jeho symbolika odkazuje na velké tajemství Ježíšova Vtělení a narození, které liturgie neustále připomíná. Stvořitel vesmíru se stal dítětem a přišel mezi nás, aby s námi sdílel náš život; stal se maličkým, aby vešel do lidského srdce a obnovil ho svou láskou.

Svatý otec poděkoval ukrajinské delegaci také za řadu menších stromků, které budou rozmístěny v prostorách Governatorátu městského státu Vatikán, a udělil poutníkům své apoštolské požehnání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.