Vyrovnaný rozpočet má být nástrojem, nikoli cílem

20.12.2011 

„Přílišná koncentrace italské vlády Maria Montiho na splácení státního dluhu může vést k zanedbání ekonomického rozvoje“ – poznamenal šéf vatikánské banky pro italský internetový časopis Tempi. Prof. Gotti Tedeschi připomněl, že v otázce rozpočtové discipliny vykonala Itálie od roku 2007 víc než kterýkoli jiný evropský stát. Hlavním problémem této země však není jenom obrovské zadlužení, ale také stagnující hospodářství. K jeho oživení je třeba využít italských zdrojů, mezi něž patří pružné podniky střední a malé velikosti a také značné úspory samotných Italů. Ty jsou až pětkrát vyšší než státní dluh.

Nezbytná jsou také dlouhodobá opatření namířená proti hlavní příčině hospodářské stagnace, kterou je podle vatikánského bankéře demografická katastrofa. Slabostí dočasných vlád odborníků je však to, že se necítí oprávněny hledat dlouhodobá opatření, která by Itálie potřebovala v podobě pro-rodinné politiky, jež by povzbuzovala lidi k tomu, aby přiváděli na svět děti. Moje žena, ač má univerzitní vzdělaní a specializaci vystudovala v zahraničí, věnovala se výchově 5 dětí. Italský stát s ní však zachází jakoby do života společnosti nic nepřinesla, ba dokonce naopak, jakoby byla pro stát přítěží – podotýká prof. Gotti Tedeschi.

Zdůrazňuje, že prozíravější státy už objevily, že rozvoj hospodářství závisí na demografii. Pozitivním důsledkem tohoto objevu je pak přijetí důrazné pro-rodinné politiky. Bude-li však člověk považován pouze za prostředek ekonomického růstu, bude to mít negativní dopad, předpovídá šéf vatikánské banky. Budou-li např. náklady na důchody a péči o staré lidi příliš vysoké, povede to k přijetí politiky, která bude odebírat chuť a vůli k životu – varuje prof. Gotti Tedeschi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.