Na zákazu gayovských sňatků se shodnou všichni – kromě Západu

30.12.2011 

V Nigérii byl předložen návrh zákona zakazujícího manželství homosexuálů. Zákon má podporu širokého politického spektra, občanské společnosti, místních křesťanů i muslimů. Přesto není jisté zda bude schválen. Někteří západní lídři totiž pohrozili zastavením humanitární pomoci této nejdlidnatější zemi afrického kontinentu, bude-li schválen.

Islám dovoluje muži, aby se oženil s několika ženami, pokud se smlouvou zaváže, že se o všechny postará. Křesťanství uznává manželství výlučně jako svazek jednoho muže a jedné ženy. Občanský zákoník zakazuje pouze některé praktiky jako je incest, ale definici institutu manželství nepodává. Ve složité situaci Nigérie, kde se polovina populace hlásí k islámu a katolíků je 23%, panuje nicméně shoda o tom, že manželství má být svazkem muže a ženy.

Proti návrhu nigerijského parlamentu vystoupil britský premiér David Cameron. Zákaz homosexuálních sňatků je podle něj narušením základních práv a „bude to jedním z prvků, které budou určovat politiku humanitární pomoci“. Výroky premiéra potvrdil velvyslanec Spojeného království v Nigérii při setkání s místními politiky. Řada afrických států, mezi nimi Zimbabwe, Tanzánie a Ghana, naopak vyjádřála podporu Nigérii a kritizovala vměšování Západu do vnitřních rozhodnutí státu. Proti západním nátlakům se ohradil také předseda nigérijského senátu, David Mark. Jak řekl, podmiňování asistence či pomoci zemi zásahy do zákonů, které jsou v obecném zájmu občanů, vyvolává podezření, že pomoc sleduje ve skutečnosti vlastní cíle.

Návrh zákona zakazující sňatky gayů a lesbiček byl jednohlasně schválen v senátu a v příštích dnech bude projednáván ve sněmovně reprezentantů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.