Vyučování náboženství na školách neztratilo význam

21.4.2004 

Španělští biskupové vyzvali rodiče a žáky, aby požadovali vyučování náboženství na školách. Ve zvláštním listu Komise pro výuku náboženství a katechezi Španělské biskupské konference, které předsedá arcibiskup Antonio Cañizares, apeluje na rodiče, aby se nedali zavést nejasnými názory na téma vyučování náboženství. List bude čten ve všech španělských kostelech příští neděli.

Biskupové v pastýřském listu zdůraznili, že ze statistik vyplývá, že si rodiče velmi váží vyučování katolického náboženství a naprostá většina ? shodně se svými právy ? žádá každoročně o zápis svých dětí na hodiny katecheze. Výuka náboženství ve školách je ?vynikajícím nástrojem? k poznávání víry i k rozvoji v jiných oblastech poznání. Děti a mládež pochopí, že víra osvětluje nejhlubší otázky, jaké sami nosí v duši a že Ježíš Kristus je plným zjevením tajemství Boha a cestou člověka.

Biskupové dále upozorňují, že vzdělání ve víře pomáhá v porozumění kultuře, v níž žijí a jejíž hodnoty a umělecké výrazy mají kořeny v křesťanské víře. ?Naučí se vážit toho, co je dobré v jiných náboženstvích a ctít svatou důstojnost každého člověka, ať už je věřící či ne.? ? píší v pastýřském listu španělští biskupové.

Impulsem k vydání listu bylo oznámení Socialistické strany, že hodlá blokovat zákon schválený minulou vládou, protože pojímá výuku náboženství z náboženského hlediska.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.