Z křesťanského hlediska se arabské jaro ukazuje jako hrozba

31.12.2011 

Svržené režimy se snažily držet islamisty pod kontrolou. Nyní se arabský svět ukazuje takový, jaký je, tedy ovládaný islamistickými tendencemi – a to je pro křesťany vážné ohrožení. Tak sumarizuje uplynulý rok v arabském světě P. Samir Khalil Samir SI, egyptský islamolog.

Egyptský jezuita v rozhovoru pro náš rozhlas poukázal na to, že dominace islamismu se ukázala mimo jiné ve výsledcích voleb. Jediná věc, kterou by se nyní měla udělat, je transformace islamismu samého. Hlavním problémem je tu sám Mohamed. Islám, který inicioval, totiž od samého počátku nebyl pouze náboženstvím, ale také politickým, právním a společenským systémem. Aby se toto změnilo, bylo by nutné odvážit se otázky, zda tato idea je dnes stále ještě aktuální, nebo zda lze zakotvit nový typ vztahů mezi islámem, demokracií a lidskými právy. V současnosti, jak zdůrazňuje egyptský islamolog, téměř pro celý arabský svět zůstává islám ideálem sociálního, politického a náboženského života. Cokoliv na tom měnit je velmi obtížné – zdůrazňuje P. Khalil Samir.
Zároveň ale podotýká, že z muslimského hlediska arabské jaro nebylo fiaskem. Přineslo pozitivní výsledky:

Pozitivním výsledkem je už toto hnutí samotné. Skutečnost, že režimu se lze postavit. Dokonce i v Sýrii, kde vláda neváhala střílet do davu. V Libyi by to vypadalo podobně, kdyby nepřišla pomoc zvenčí. To je první krok: odpor proti vládě. A druhým pozitivním výsledkem je počátek veřejné debaty o budoucnosti země. Viděli jsme to už v Tunisku a v Egyptě, ale do jisté míry se to týká celého arabského světa. Téměř každý den v televizi probíhají veřejné debaty sledované miliony diváků. Dříve tomu tak nebylo. Posledních 50 let tu vládly výlučně autoritativní režimy. V arabském světě je to novinka a pozitivní důsledek tohoto jara – kromě jiných, negativních,
řekl vatikánskému rozhlasu P. Samir.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.