Prezident Nigerie vyhlásil v některých regionech výjimečný stav

2.1.2012 

Krvavé střety pokračují v Nigerii. Na přelomu roku zahynulo na východě země přes 60 lidí. Podle agentur nešlo tentokrát o teroristické útoky, nýbrž o teritoriální spor mezi dvěma etniky. Z obav před sílící vlnou násilí vyhlásil prezident Goodluck Jonathan v severních státech Yobe, Borno, Plateau a Niger stanné právo a zavřel hranice s Kamerunem, Čadem a Nigerem. Prezident také navštívil katolickou komunitu v lokalitě Madala nedaleko hlavního města Abuji, kde bombový útok islámských teroristů v závěru vánoční mše zabil přes 40 křesťanů. Podle prezidenta současná krize nabyla rozměrů teroristického ohrožení, které musí být zažehnáno rozhodným postojem vlády. Islámistickou sektu terorizující Nigerii nazval prezident Jonathan „nádorem“, který chce zemi zničit, a přislíbil, že to jeho vláda nedopustí.

Právě tato fanatická islámistická sekta, Boko Haram, vydala dnes ráno ultimatum všem křesťanům žijícím na severu země. Do tří dnů mají všichni opustit své domovy, „jinak ponesou těžké následky“. O této dramatické situaci nigerijských křesťanů hovoří pro Vatikánský rozhlas arcibiskup z města Jos, mons. Ignatius Ayau Kaigama:

Byly zničeny kostely, násilí si vyžádalo mnoho lidských životů a zatím není na obzoru žádný náznak ukončení této situace, pokud vláda rozhodným způsobem nezasáhne. Nikdy jsme nepřestali žádat křesťany, aby dbali na otázku bezpečnosti. Když jdou do kostela, musí být pozorní a musí střežit i své vlastní domy. Jsme však proti represím a nadále prosazujeme smíření v naději, že my všichni v Nigerii – muslimové i křesťané – jsme schopni pracovat a žít společně a šťastně. Takový je náš postoj: rozhodné ne k násilí, ne k represím. Chceme žít v míru.

Reagovali už někteří křesťané na ultimatum islámských extrémistů k odchodu ze severu země?

Ano, ve středu severního regionu země, kde žije většina muslimů, se mnozí křesťané cítí jako nevítaní… Není tedy divu, že se rozhodli odebrat do bezpečnějších zón.

Chtěl byste ještě něco dodat?

My nadále vyzýváme k rozumu, ke vzájemným rozhovorům a já věřím, že to bude možné. V této zemi přece muslimové a křesťané mohou být společně rozumní. Víme také, že v pozadí samotné sekty Boko Haram stojí další síly, ale dosud vlastně nevíme, kdo je tvoří a co chtějí. Operují za nimi některé utajené síly v Nigérii nebo v zahraničí…

Říká arcibiskup Kaigama z nigerijského města Jos.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.