Za šíření víry mučení v čínských věznicích

21.4.2004 

72-ti letý čínský protestant byl surově zbit dozorci ve vězení za to, že obrátil 50 spoluvězňů. Byly mu zlámány obě nohy. Vše se událo 6. února, ale zpráva pronikla na západ teprve nedávno a byla zveřejněna ve Spojených Státech organizací pro pomoc Číně China Aid Association.

Chen Jingmao patří k protestantské Církvi jižní Číny, považovaného vládou za nelegální organizaci. Uvězněn byl před třemi roky. Roku 2002 byl odsouzen k čtyřletému vězení. V rozsudku se mluví o verbování vyznavačů kultu, který není ve shodě s platným čínským právem. Obviněn byl také z opakované organizace tajných náboženských shromáždění a z šíření propagačních materiálů. Za zvláštní vinu je považováno, že Chen poslal svého vnuka na katechetický kurz. Za náboženskou činnost byl v minulosti již dvakrát vězněn.

S podobným obviněním byli odsouzeni na tresty od třech do osmi let vězení další představitelé Církve jižní Číny, ke které se hlásí 50 tisíc věřících. Od roku 2001 odpykává svůj trest také zakladatel tohoto společenství, Gong Shengliang. Nejprve byl odsouzen k smrti za šíření nelegálního kultu a po mezinárodních protestech byl rozsudek změněn na doživotní vězení. Zároveň byl změněn motiv odsouzení ? podsouvá mu znásilňování dívek patřících do církve, kterou založil. Obvinění je založeno na výpovědích vynucených mučením. V loňském roce byl ve vězení mučen i Gong sám. Řadu týdnů nebyl daleko smrti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.