Střelba před arcibiskupstvím v Kirkúku

12.1.2012 

Včera před polednem došlo k přestřelce před chaldejským arcibiskupstvím v iráckém Kirkúku. Dva ozbrojenci zahájili palbu na ochranku, střežící komplex. Agresoři byli zastřeleni po té, co muže z ostrahy podpořila policie. Průběh střetu pro náš rozhlas popsal tamní arcibiskup Louis Sako:

Přijel automobil s třemi lidmi uvnitř: řidič a další dva pasažéři. Před arcibiskupstvím, v místech, kde stojí zeď, bezprostředně před průčelím, se ozvaly výstřely. Ostraha odpověděla. V téhle oblasti bydlí také jedna poslankyně iráckého parlamentu. Také její ostraha vystřelila. Dva lidé byli zabiti a třetího se podařilo zadržet. Zasahoval také jeden policejní vůz a tři nebo čtyři policisté byli zraněni. Útočníci přijeli z Bagdádu a myslím, že jejich cílem nebylo arcibiskupství. Nevíme to jistě, ale mám za to, že si spletli cíl.

V každém případě jde o svědectví o dramatické situaci v zemi...

Arcibiskupství stojí na hlavní ulici v centru, kde je mimo jiné také mnoho policistů a vojáků. Tihle lidé přijeli z Bagdádu a nevěděli tedy, kam přesně jet. Ocitli se před jednou z našich stráží a začali střílet, aniž by věděli, proti komu střílí.
Je pravda, že situace je trochu napjatá, chybí pořádek i kontrola v zemi. My jsme se ale nevyděsili. Vracel jsem se v té chvíli právě z návštěvy v jedné z farností, takže jsem ihned dorazil na místo, abych muže z ochranky a další přítomné povzbudil. Nemáme strach. Dneska odpoledne budeme slavit eucharistii na poděkování,

- řekl arcibiskup Kirkúku Luis Sako ke včerejšímu dramatu před budovou arcibiskupství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.