Diktatura nebo křesťanské hodnoty?

14.1.2012 

Změna ústavy a další iniciativy vlády premiéra Viktora Orbána, včetně reformy zákona o náboženství, vystavily Maďarsko na pranýř mnoha evropských komunit. Znepokojení nad situací v zemi, která údajně směřuje k diktatuře a porušování lidských práv, vyjádřila mimo jiné Evropská unie a Spojené státy. Daleko smířlivěji pohlíží na situaci katolická církev.

Jak vysvětluje biskup János Székely, to, co nejvíce pobuřuje některé opinionisty, je nová ústava zakotvující obranu základních křesťanských hodnot, jako lidského života a rodiny. Pomocný biskup ostřihomsko-budapešťské arcidiecéze přiznává, že první návrh zákona o médiích byl přehnaně restriktivní. Byl nicméně schválen v opravené verzi, která odpovídá evropskému právu. Řadu kontroverzí budí také zákon o náboženství, radikálně redukující počet oficiálně uznaných náboženských společností v Maďarsku. Biskup Székely vysvětluje, že problém státních dotací pro fiktivní školy nebo nemocnice patřící náboženským skupinám, byl zcela reálný. Odtud také zavedené změny, které ve skutečnosti nezasahují legální existenci náboženských komunit a církví, pouze brání zneužívání.

Na druhou stranu v katolickém pohledu na působení Orbánovy vlády nechybí ani kritika. Mezi chyby řadí biskup Székely změny ukazující na úmysl podřídit si centrální banku, což nehledě na skutečné intence a důsledky vystavilo maďarskou vládu obviněním. Podobně je tomu s iniciativou na pomoc těm, kdo jsou zadluženi ve švýcarských francích nebo v euro, bez předchozí konzultace s bankami. I v této věci se rozpoutala bouře, ačkoliv příslušná dohoda již byla uzavřena.

„Zvážíme-li to všechno, současná maďarská vláda se podle mě hlásí k základním lidským a křesťanským hodnotám, a právě z toho důvodu je předmětem tolika útoků. Nicméně i v evangeliu čteme, že Kristovi učedníci budou nenáviděni od mnohých,“ uvedl pro Vatikánský rozhlas biskup János Székely

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.