Tiskový mluvčí k papežově možné návštěvě Libanonu

24.1.2012 

Apoštolská cesta Benedikta XVI. do Libanonu v průběhu tohoto roku je velmi pravděpodobná, sdělil katolické rozhlasové a televizní stanici EWTN ředitel tiskového střediska Svatého stolce O. Federico Lombardi. Papež by mohl tuto cestu využít k předání apoštolské exhortace, která vyplynula ze zasedání biskupské synody pro Blízký východ v říjnu předminulého roku. Tuto možnost potvrdil i vatikánský tiskový mluvčí a dodal: Papež již navštívil Svatou zemi, a proto by se právě Libanon mohl stát vhodným hostitelským státem ke zveřejnění posynodálního dokumentu.

Benedikt XVI. pravděpodobně zavítá do Libanonu v polovině září. Za možný termín návštěvy se považuje 14. září, svátek Povýšení Svatého Kříže, či bezprostředně následující víkend. Svatý otec by kromě libanonského hlavního města měl navštívit také sídlo maronitského patriarchátu v Bkerké poblíž Bejrútu.

Dodejme, že předchůdce současného papeže navštívil Libanon roku 1997. Bl. Jan Pavel II. zde podepsal posynodální apoštolskou exhortaci „Nová naděje pro Libanon“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.