Kardinál z Černého kontinentu bude dávat duchovní cvičení papeži a římské kurii

9.2.2012 

Postní duchovní cvičení pro papeže a římskou kurii bude dávat africký kardinál Laurent Monsengwo Pasinya. Dvaasedmdesátiletý arcibiskup Kinshasy patří mezi přední osobnosti angažované v úsilí o dialog a smíření v Demokratické republice Kongo a na africkém kontinentu vůbec. V době přechodu od diktátorského režimu Mobuta Sese Seka k demokracii sehrál významnou roli jako zastánce míru, dialogu a lidských práv. Působil jako předseda Vysoké rady republiky a v roce 1994 byl mluvčím prozatímního parlamentu, pověřeném vypracováním ústavy, sestavením prozatímní vlády a přípravou všeobecných voleb.

Kardinál Monsengwo se tedy zařadí mezi exercitátory pozvané Benediktem XVI., kterými dosud byli kardinálové Marco Cé, Giacomo Biffi, Albert Vanhoye a Francis Arinze a dva řeholníci Enrico dal Covolo a François-Marie Léthel.

Laurent Monsengwo Pasinya je absolventem římské Urbaniany a Papežského biblického institutu. Titul doktora biblických věd získal jako první Afričan na Papežském biblickém institutu v Jeruzalémě. Na biskupa byl jmenován v roce 1980 a následně byl vysvěcen Janem Pavlem II. při jeho první cestě do Afriky. Do čela arcidiecéze konžského hlavního města jej povolal na konci roku 2007 Benedikt XVI., který jej také na konzistoři v listopadu roku 2010 připočetl do kardinálského sboru.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.