Cenzura pastýřského listu vojenského ordináře

9.2.2012 

“Porušení práva na svobodu slova a vyznání, které zaručuje první článek ústavy”, těmito slovy reagoval vojenský ordinář Spojených států amerických arcibiskup Timothy Broglio na zákaz četby svého pastýřského listu, týkajícího se problematiky potratů a svobody svědomí, v amerických kasárnách.
Mons. Broglio zaslal svůj list 26. ledna všem katolickým vojenským kaplanům a psal v něm o kontroverzním rozhodnutí Obamovy vlády. To zavazuje všechna zdravotní zařízení, včetně katolických, aby poskytovala antikoncepci a abortivní přípravky, a nařizuje zaměstnavatelům, katolické nevyjímaje, aby povinně přispívali na antikoncepci, sterilizaci či potraty v rámci zdravotního pojištění. Americký episkopát považuje Obamovu reformu za zásadní porušení svobody svědomí.
Také list katolického vojenského ordináře poukazuje na nutnost ochrany života a respektování vlastního náboženského přesvědčení. Jak sdělil Mons. Broglio agentuře CNS (Catholic News Service), četbu zakázal úřad pro koordinaci kaplanů americké armády. Ředitel úřadu armády v rámci amerického ministerstva obrany John McHugh po setkání s arcibiskupem Brogliem připustil, že se jednalo o chybu. Požádal však katolického vojenského ordináře, aby zmírnil kritická slova svého listu, která by mohla vyvolat nedorozumění. Mons. Broglio totiž napsal, aby katolíci nerespektovali Obamův nespravedlivý zákon.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.