Dvacátý Světový den nemocných

11.2.2012 

Církev si o dnešní památce Panny Marie Lurdské připomíná Světový den nemocných. Před dvaceti lety jej ustanovil bl. Jan Pavel II. Pro Vatikánský rozhlas o Světovém dni nemocných hovořil arcibiskup Zygmunt Zimowski, předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotníků.

Svědčí o pozornosti, kterou bl. Jan Pavel II. věnoval světu trpících a kterou dokládají také jeho apoštolské listy, zejména Salvifici Doloris. Cílem Světového dne nemocných je upozornit Boží lid, mnohé katolické zdravotnické instituce a i samu občanskou společnost, aby zajistily nemocným co nejlepší možnou péči. Zároveň má pomoci nemocným, aby svému utrpení dokázali přiznat hodnotu jak na lidské úrovni, tak především v nadpřirozené rovině,

říká arcibiskup Zimowski. Poselství Benedikta XVI. k letošnímu dvacátému ročníku Světového dne nemocných se inspiruje mottem z Lukášova evangelia:„Vstaň a jdi! Tvá víra tě zachránila“ (17,19). Svatý otec v něm připomíná důležitost svátostí uzdravení, tedy svátosti pokání a svátosti pomazání nemocných. Spolu s těmito dvěma svátostmi papež zdůrazňuje význam eucharistie a vyzývá farní společenství k tomu, aby zajistila možnost častého svátostného přijímání všem, kdo z důvodu zdraví nebo věku nemohou přicházet na místa slavení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.