Křesťané jsou v Sýrii stabilizačním prvkem

20.2.2012 

Podle údajů skupin, demonstrujících proti režimu prezidenta Bašára Asada, přišlo za jedenáct měsíců protestů o život osm tisíc lidí. Násilí v zemi pokračuje a na civilisty doléhá rovněž tíživá ekonomická situace, potvrzuje pro Vatikánský rozhlas kustód Svaté země, O. Pierbattista Pizzaballa.

“Hospodářské embargo má velký vliv na turismus a také na obchodní i zemědělské aktivity. Připočteme-li situaci totální nejistoty, lidem zbývá skutečně málo vyhlídek. Bojím se vyslovit termín “občanská válka”, ale bohužel k ní všechno směřuje. Není možné zevšeobecňovat, některé části území jsou klidné a jiné méně bezpečné, ale vše blížící se občanské válce nasvědčuje”,

říká františkánský kustód, jehož řád spravuje v Sýrii zdravotní střediska, která poskytují péči bez rozdílu náboženské příslušnosti.

Naše ambulance jsou především na severu země na hranicích s Tureckem, což je velmi chudý kraj. Zdravotní střediska dosud pracovala na plný rytmus a věnovala se všem pacientům bez rozdílu víry a původu. Zanedlouho bude nutné najít cesty pro humanitární pomoc, která by zajistila dodávky léků a veškerých nezbytných zdravotních potřeb.

O kritické situace křesťanů v Sýrii hovoří pro Vatikánský rozhlas O. Samir Khalil Samir, profesor dějin arabské kultury a islamologie na bejrútské univerzitě sv. Josefa. Mnozí syrští křesťané se totiž obávají nuceného exilu:

Křesťani byli a jsou v této zemi stabilizačním prvkem, jejich přínos je ekonomický i politický. Jejich význam je větší než početní zastoupení – statisticky představují asi deset procent populace. Odchod by byl ztrátou jak pro křesťany, tak pro celý národ. My křesťané máme povinnost vydržet, dokud to půjde. Exil by byl pro celý Blízký východ katastrofou – křesťané už se nevrátí do Palestiny ani Iráku, v Jordánsku je jich hrstka. S výjimkou Libanonu je to právě Sýrie, která křesťany posiluje v celé této oblasti od Iráku až po Palestinu.

říká pro Vatikánský rozhlas z Libanonu egyptský jezuita O. Samir Khalil Samir.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.