Bartoloměj I. vystoupil v tureckém parlamentu

20.2.2012 

Pravoslavný patriarcha Konstantinopole požaduje rovnoprávnost pro náboženské menšiny v Turecku. Bartoloměj I. dnes navštívil turecký parlament, kam byl pozván, aby představil své názory k návrhu nové ústavy. Ta by měla být přijata ještě letos. Vystřídá 30 let starou konstituci, prosazenou vojenským režimem.

Turecká média si všímají bezprecedentního charakteru návštěvy křesťanského představitele v parlamentu. Stejně tak dnes proběhly konzultace s představitelem syrskopravoslavné církve. Nasledovat mají také Arméni a Židé. O katolické církvi se nikdo nezmínil, protože v Turecku stále ještě nemá právní subjektivitu.

Patriarcha Bartoloměj připomněl, že křesťané byli dosud v Turecku diskriminováni a jednalo se s nimi jako s obyvateli druhé kategorie. Doufáme, že se to změní. Chceme pouze rovnoprávnost – uvedl nejvyšší duchovní představitel pravoslaví. Připomněl zároveň, že mnoho zásadních problémů stále čeká na řešení. Mezi nimi jmenoval osud jediného pravoslavného semináře v Turecku, který je od roku 1971 uzavřen.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.