Půst na úmysl blízkovýchodního míru

2.3.2012 

K postu a odříkání na úmysl míru na Blízkém východě vybízí ve svém postním pastýřském listu latinský patriarcha Jeruzaléma, arcibiskup Fouad Twal. Křesťanská postní praxe – zdůrazňuje patriarcha – je prostředkem a nikoliv cílem. Má totiž vést k osobnímu i společenskému obrácení, které je základem pokoje.
V návaznosti na evangelijní popis čtyřicetidenního postu Pána Ježíše, arcibiskup Twal upozorňuje na geografický a topografický rozměr tajemství spásy. Jeruzalémská církev nejen rozjímá tajemství Ježíšova pobytu na poušti, ale také ctí chrám na Hoře čtyřicetidenního postu a pokušení, tradicí lokalizované nedaleko Jericha.
Osobní proměna srdce a návrat k Pánu, čteme v listu, musí mít tři sociální důsledky: „úctu k životu, k soukromému vlastnictví a k lidským právům“. V situaci šířícího se násilí a konfliktů na Blízkém východě patriarcha vybízí k modlitbám a k postnímu odříkání na úmysl míru.
Arcibiskup Twal připomíná také postní almužnu pro chudé a navrhuje, aby úspory z dobrovolného postu byly určeny na stavbu kostela Křtu Páně na východním břehu Jordánu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.