Ve Svaté zemi sílí protikřesťanské nálady - říká jeruzalémský patriarcha

10.3.2012 

Mladé generace ortodoxních Židů v Izraeli jsou vychovávány ve strachu a nenávisti ke křesťanům. Proto se také stále častěji setkáváme s pliváním před křížem nebo knězem – prozradil arcibiskup Fouad Twal, latinský patriarcha Jeruzaléma. Jak uvedl v rozhovoru pro německý deník Die Tagespost, v Izraeli se množí také útoky na křesťany. Svědčí to o tom, že Židé jsou k těmto postojům vychováváni ve škole. Jsou napájeni atmosférou strachu, která zalévá jejich myšlení jak o dějinách tak o přítomnosti a budoucnosti. Jeruzalémský patriarcha přiznává, že dějiny židovského národa byly dramatické a poznamenané utrpením. Ale trpěli také křesťané. „Nesmíme zapomínat, že prvními oběťmi antikřesťanského nacismu byli polští katolíci,“ zdůrazňuje arcibiskup Twal v rozhovoru pro německý deník.

Nejvyšší představitel katolíků ve Svaté zemi uvedl, že o sílících antikřesťanských incidentech už hovořil s hlavními rabíny Izraele. „Dali mi zapravdu a odsoudili tyto činy, ale v praxi se nic nezměnilo. Na kněze se plive dál, plive se také na kříž, když ho v procesí neseme ulicemi Jeruzaléma,“ vypráví patriarcha.

Na druhé straně arcibiskup Twal podotýká, že katolická církev nesouhlasí s postojem křesťanských sionistů, kteří evangelizují Židy a zároveň spojují izraelský stát s biblickou smlouvou a v jeho vzniku vidí zásah Prozřetelnosti. „Pro nás je Izrael státem jako každý jiný. Jsme pro odluku politiky od náboženství. A co se evangelizace týče – v Izraeli je zakázaná. Proto Židé tolik nenávidí křesťanské sionisty. My se omezujeme na svědectví,“ uvedl jeruzalémský patriarcha. Přesto, jak řekl, počet katolíků ve Svaté zemi stále roste. Je to zásluha emigrantů s Filipín a Indie. Jejich děti chodí do izraelských škol, a nová generace proto mluví hebrejsky. Naopak ubývá arabských katolíků, kteří se stále častěji rozhodují pro emigraci,“ uvedl patriarcha Fouad Twal, sám rovněž arabský katolík, původem z Jordánska.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.