Charitativní činnosti církve využívají nejvíce nekatolíci

29.4.2004 

V tiskovém sále Svatého Stolce bylo dnes představeno poselství Jana Pavla II. ke Světovému dni misií 2004, který se slaví v neděli 24. října letošního roku. Dokument představil prefekt Kongregace pro evangelizaci národů, kardinál Crescenzio Sepe, P. Massimo Cenci z Papežského institutu zahraničních misií a z téhož institutu P. Fernando Galbiati, který je zároveň Generálním sekretářem Papežských misijních děl, a konečně komboniánský misionář z Ugandy, P. Tarcisio Agostini.

V úvodu poselství Jan Pavel II. připomíná, že Eucharistie buduje církev. Když se účastníme eucharistie, hlouběji rozumíme všeobecnosti vykoupení a uvědomujeme si, jak naléhavé jsou misie církve. Na základě eucharistie církev lépe chápe, že je obecnou svátostí spásy. Není možné, aby ten, kdo se setkal s Kristem v eucharistii, nehlásal svým životem milosrdnou lásku vykupitele. Jan Pavel II. se také zastavil u významu adorace Nejsvětější svátosti. On sám slouží mši svatou každý den, a tak čerpá sílu, povzbuzení a oporu. V závěru svého poselství Svatý otec povzbuzuje k duchovní i materiální podpoře Papežských misijních děl, aby Radostná zpráva dospěla skrze jejich činnost ke všem národům.

Při prezentaci papežského poselství ke Světovému dni misií, prefekt Kongregace pro Evangelizaci národů připomněl, že katolíků je dnes na celém světě více než miliarda, to znamená 17 procent světové populace. Kardinál Crescenzio Sepe informoval, že jeho kongregace podporuje díky Papežským misijním dílům 280 vyšších seminářů a 110 nižších, 42 tisíc škol, 1600 nemocnic, 6 tisíc, 800 leprosárií, 6 tisíc zdravotních středisek a 12 tisíc dalších děl sociální služby. Z naprosté většiny slouží nekatolíkům. Například v Indii katolíci představují necelých 7% populace, ale katolická církev tam vede až 27% všech charitativních institucí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.