Ježíš vpisuje do vašich životů příběh přátelství

25.3.2012 

Benedikt XVI. na setkání s dětmi, 24. května - Guanajuato

Drahé děti,

Jsem rád, že se s vámi mohu setkat a vidět vaše radostné tváře, které zaplnily toto krásné náměstí. V papežově srdci zaujímáte velmi důležité místo. A chtěl bych, aby to nyní věděli všechny děti Mexika, zvláště ty, které strádají bolestí, opuštěností, násilím či hladem, který byl v těchto měsících silně pociťován kvůli suchu v některých krajích. Děkuji za toto setkání víry, za sváteční a radostnou náladu, kterou jste vyjádřili zpěvem. Jsme dnes naplněni radostí, což je důležité. Bůh chce, abychom byli neustále šťastni. On nás zná a má nás rád. Dovolíme-li Kristově lásce, aby měnila naše srdce, budeme moci měnit svět. To je tajemství opravdového štěstí.

Místo, kde se nacházíme, má jméno, které vyjadřuje touhu přítomnou v srdci všech národů: „pokoj“, dar pocházející od Nejvyššího. „Pokoj s vámi“ (Jan 20,21). To jsou slova zmrtvýchvstalého Pána. Slyšíme je na každé mši a dnes znějí znovu tady v naději, že se každý staneme rozsévačem a poslem onoho pokoje, za který Kristus dal svůj život.

Ježíšův učedník neodpovídá na zlo zlem, nýbrž je vždycky nástrojem dobra, hlasatelem odpuštění, nositelem radosti, služebníkem jednoty. Ježíš chce do života každého z vás vepsat příběh přátelství. Mějte ho proto za svého nejlepšího přítele. Nikdy vás nepřestane povzbuzovat, abyste měli rádi každého a prokazovali všem dobro. Budete Mu naslouchat, pokud s Ním budete mít stálý kontakt a On vám bude pomáhat i v těch nejobtížnějších situacích.

Přišel jsem, abyste viděli, že vás mám rád. Každý z vás je darem Božím pro Mexiko a pro svět. Vaše rodina, církev, škola a ti, kteří nesou ve společnosti zodpovědnost, musí společně usilovat o to, abyste mohli zdědit lepší svět, ve kterém nebude závisti ani rozdělení.

Rád bych proto pozvedl hlas a všechny vyzval k ochraně dětí a péči o ně, aby jejich úsměv nikdy nezmizel, mohly žít v pokoji a s důvěrou hledět do budoucnosti.

Vy, moji malí přátelé, nejste sami. Spoléhejte na pomoc Krista a jeho církve a veďte křesťanský život. Účastněte se nedělní mše, katecheze a nějakého apoštolského společenství, hledejte místa modlitby, bratrství a lásky. Tak žili blahoslavení Cristobal, Antonio a Juan, malí mučedníci z Tlaxcala, kteří poznali Ježíše v dobách počáteční evangelizace Mexika a objevili, že neexistuje poklad větší než je On. Byli malí jako vy a můžeme se od nich učit, že mít rád a sloužit nezávisí na věku.

Rád bych s vámi zůstal déle, ale musím už jít. Budeme však nadále spojeni v modlitbě. Zvu vás, abyste se modlili vždycky, i doma. Zakusíte tak radost z rozhovoru s Bohem v rodině. Modlete se za všechny a také za mne. Já se budu modlit za vás, aby Mexiko bylo domovem, kde všechny jeho děti žijí v pokoji a souladu. Ze srdce vám žehnám a prosím, abyste svým rodičům a sourozencům, i všem ostatním, kdo jsou vám drazí, přinesly papežovu náklonnost a požehnání. Ať vás provází Panna Maria. Vřelé díky, moji malí přátelé!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.