Prosil jsem za ty, kteří jsou zbaveni svobody

27.3.2012 

Promluva Benedikta XVI. v mariánské svatyni El Cobre, Santiago de Cuba

Drazí bratři a sestry,

Přišel jsem jako poutník do domu milostné sošky Naší Paní Caridad del Cobre, „La Mambisy“, jak ji důvěrně nazýváte. Její přítomnost v El Cobre je pro všechny Kubánce darem z nebes.

Rád bych pozdravil všechny zde přítomné. Přijměte papežovy vroucí sympatie a neste je všude, aby všichni zakusili útěchu a pevnost víry. Dejte vědět všem, které potkáte, blízkým i vzdáleným, že jsem Matce Boží svěřil budoucnost vaší země, aby dosáhla pokroku na cestě obnovy a naděje k většímu blahu všech Kubánců. Prosil jsem Nejsvětější Pannu také za potřeby trpících, za ty, kteří jsou zbaveni svobody, odloučeni od svých blízkých nebo prožívají těžké chvíle. Zároveň jsem do Jejího Neposkvrněného Srdce vložil všechny mladé lidi, aby byli autentickými přáteli Krista a nepodléhali nabídkám, které po sobě zanechávají smutek. Před Matkou Lásky jsem vzpomínal zvláště na ty kubánské předky, kteří sem přišli z Afriky, jakož i na obyvatele z blízkého Haiti, které dosud trpí důsledky dobře známého zemětřesení z předloňského roku. Nezapomněl jsem také na četné rolníky a jejich rodiny, kteří touží žít intenzivně ve svých domovech evangelium a ze svých domovů učinili misijní centra, kde se slaví eucharistie.

Podle příkladu Nejsvětější Panny, povzbuzuji všechny děti této drahé země, aby nadále zakládaly svůj život na pevné skále, kterou je Ježíš Kristus, zasazovaly se o spravedlnost, byly služebníky lásky a vytrvaly uprostřed zkoušek. Kéž vás nic a nikdo nepřipraví o vnitřní radost, jež je tak charakteristická pro kubánskou duši. Bůh vám žehnej. Díky

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.