Vatikánský tiskový mluvčí o setkání Fidela Castra s Benediktem XVI.

29.3.2012 

Benedikt XVI. dnes dopoledne zakončil svou 23. zahraniční apoštolskou cestu. Boeing 777 italského vlajkového dopravce Alitalia přistál v půl jedenácté dopoledne po desetihodinovém letu z Havany na římském letišti Ciampino, odkud se Svatý otec přepravil na vatikánský heliport.

Vraťme se však ještě ke včerejším událostem v Havaně, které se odehrály v pozdním odpoledni místního času, tedy pro nás v nočních hodinách. Po mši svaté se třemi sty tisíci kubánskými věřícími na havanském Revolučním náměstí se Svatý otec odebral na tamní apoštolskou nunciaturu. Zde se uskutečnilo setkání Benedikta XVI. s bývalým kubánským prezidentem Fidelem Castrem. O zhruba půlhodinovém setkání informoval vatikánský tiskový mluvčí O. Federico Lombardi.

Fidel Castro přijel na nunciaturu okolo půl jedné. Nejprve krátce hovořil se státním sekretářem kard. Bertonem. Řekl mu, že si velmi přál dvě beatifikace – Jana Pavla II. a Matky Terezy. Prvního jmenovaného osobně poznal a misionářku z Kalkaty zase obdivoval kvůli její dobročinné práci pro Kubu. Někdejší prezident poté papežovi řekl, že celou jeho cestu sledoval v televizi a že jsou téměř vrstevníky. Svatý otec na to reagoval: Jsem starý, ale ještě mohu plnit své povinnosti.

uvedl na tiskové konferenci O. Lombardi. Setkání s kubánským vůdcem se odehrávalo za zavřenými dveřmi ve španělštině a italštině, byli mu přítomni pouze tlumočníci a paní Dalia Soto del Valleová. O tématech hovoru zpravil svého tiskového mluvčího sám Svatý otec:

Jednalo se v podstatě o otázky, které Fidel kladl papežovi. Velmi ho zajímalo papežovo myšlení a názory, neboť nyní se věnuje literární činnosti. Castro se dotazoval na změny v církevní liturgii, neboť dnešní slavení mše je prý jiné, než jaké poznal v mládí. Druhý dotaz se týkal papežovy práce a jeho poslání. Třetím tématem byly všeobecnější otázky dnešní společnosti, vědy, náboženské plurality, nahlížené z náboženského, morálního a kulturního hlediska a z perspektivy přínosu vědy k rozvoji lidstva.

Svatý otec bývalému kubánskému vůdci vysvětlil, jakých změn doznalo slavení liturgie a jaký význam mají apoštolské zahraniční cesty, sloužící jednotě univerzální církve.

Svatý otec spojil analýzu současné společenské situace s tématem absence Boha. Uznání Boha je zásadním prvkem při nahlížení skutečnosti, řekl papež, a poté rozvinul svůj obvyklý diskurs o vztahu víry a rozumu, svobody a zodpovědnosti. Fidel na závěr požádal papeže, zda by mu nezaslal nějakou literaturu k probíraným tématům. Když jsem se papeže ptal, zda už ho nějaký titul napadl, odpověděl mi, že se musí nejdřív trochu zamyslet...

sdělil tiskový mluvčí Svatého stolce. Setkání s bývalým kubánským vůdcem vzbudilo kritiku domácích i exilových Kubánců. Dotazují se, proč se Benedikt XVI. nesetkal s žádnou z opozičních skupin, zatímco si našel půlhodinu na Fidela Castra. Odpovídá O. Lombardi:

Když papež přijíždí do nějaké země, přihlíží samozřejmě také k požadavkům státní reprezentace, která ho pozvala a která tuto cestu umožnila. Kubánští představitelé vyjádřili osobní přání Fidela Castra setkat se s Benediktem XVI. Několik osobních setkání kubánského prezidenta s Janem Pavlem II. vyvolalo řadu změn v životě kubánské církve, které můžeme hodnotit jako malé či velké, ale v každém případě nastaly. Jak jsem již uvedl, papež obdržel mnohá poselství ze strany lidí, kteří nesouhlasí se současným kubánským režimem. Papež zná jejich názory, které jsou leckdy mezi sebou dosti rozdílné, a v jeho promluvách se projevuje, že si je vědom očekávání kubánského národa. Program však nepředpokládal setkání s žádnou skupinou v kontextu této cesty,

uzavírá vatikánský tiskový mluvčí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.