Benedikt XVI. navštíví Libanon 14.-16. září

10.4.2012 

Na Boží hod velikonoční oznámila biskupská konference Libanonu, že Benedikt XVI. navštíví tuto zemi ve dnech 14. – 16. září. Již dříve ohlášená návštěva papeže v Libanonu tak dostala konkrétní časový rámec, který potvrdilo také vatikánské tiskové středisko. Svatý otec v Bejrútu slavnostně podepíše a zveřejní apoštolskou exhortaci ze zvláštního zasedání biskupské synody o Blízkém východě, která se konala na podzim roku 2010 ve Vatikánu.
Papež se v Libanonu setká s prezidentem Suleimanem, s tamější mládeží a s biskupy, řeholnicemi a seminaristy. Návštěva vyvrcholí eucharistií, kterou bude slavit Benedikt XVI. spolu s představiteli všech místních církví Blízkého východu v Bejrútu. Oznámení vzbudilo velké nadšení mezi věřícími v Libanonu, jak řekl Vatikánskému rozhlasu apoštolský vikář maronitského patriarchátu, arcibiskup Haify, mons. Paul Nabil Sayah:

Je to krásná zpráva. Papež přijede do Libanonu a bude to mít zajisté pozitivní účinky na naše církve a na celou zemi. Přinese to nový dynamismus nejenom církvi v Libanonu, ale v celém regionu, o kterém se jednalo na synodě, jejíž plody nám papež přijede předat. V souvislosti s touto posynodální apoštolskou exhortací panují velká očekávání ohledně situace křesťanů i politické situace v regionu.

Reagoval maronitský biskup Paul Nabil Sayah z izraelské Haify na zprávu o zářijové návštěvě papeže v Libanonu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.