Benedikt XVI. se setkal s Edmundem Stoiberem

12.4.2012 

Do pětaosmdesátých narozenin Benedikta XVI. schází ještě pět dní, avšak do Vatikánu se začínají sjíždět gratulanti. Jedním z prvních byl bývalý bavorský ministerský předseda Edmund Stoiber. V pondělí (9.4.) předal Svatému otci v Castel Gandolfu výtisk knihy „Benedikt XVI. – významné osobnosti o papeži“ (Benedikt XVI. – Prominente über den Papst, Media Maria Verlag). Křesťanský demokrat Stoiber sice zavítal do papežské letní rezidence poprvé, avšak se Svatým otcem se osobně sešel již vícekrát.
Vatikánskému rozhlasu bavorský politik sdělil, že hlavním důvodem jeho návštěvy nebylo pouhé předání narozeninového svazku:

Předal jsem hlavně lásku a úctu, které k němu v Bavorsku chováme. To je jistě také to, co má při svých rozmanitých úkolech zapotřebí. Cítíme k němu všichni velkou blízkost a přejeme mu stálé zdraví a i nadále tuto neobyčejnou sílu a disciplínu. Díky nim vykonává tento obtížný úřad a dodává mu zcela zvláštní výraz. Je služebníkem na Pánově vinici, avšak samozřejmě zůstal rovněž profesorem.

Edmund Stoiber poznal dnešního papeže právě jako profesora teologie za svých studentských let na řezenské univerzitě:

Jako student práv jsem občas docházel na přednášky Karla Rahnera. Když jsem pak pracoval na řezenské univerzitě jako asistent, dozvěděl jsem se od mnoha studentů, že na přednáškách Josepha Ratzingera bylo vždy přeplněno. V osmašedesátém roce to bylo spíše neobvyklé. Najednou zazněl v bouři správný hlas. Tehdy jsem se také s profesorem Ratzingerem osobně poznal.

Kniha k papežovým narozeninám vyšla péči jeho osobního sekretáře – Mons. Georga Gänsweina. Přispělo do ní dvacet osobností německého – zejména pak bavorského – hospodářského, politického, církevního i sportovního života, vysvětluje bývalý premiér bavorské vlády a dodává:

Dozvíme se tu mnoho o autorech samých – například o jednom z nejznámnějších fotbalistů Franzi Beckenbaurerovi. Pokud někdo takový veřejně odhalí, že jej setkání s papežem navrátilo k náboženství, že je věřícím křesťanem, který se nyní více modlí a bere si sebou na všechny cesty papežův obrázek, pak jsou to fakta, která si běžně s Franzem Beckenbaurerem nespojujeme. A to samé platí i pro ostatní celebrity.

Edmund Stoiber vede od listopadu 2007 jednu z pracovních skupin Evropské unie, zabývající se odbouráváním byrokracie. Benedikt XVI. je pro Evropu vzorem, říká v této souvislosti bavorský politik:

Spravedlnost, rovnoprávnost muže a ženy, ústavní svobody – to všechno jsou zásady, které vzešly z křesťanství a které Evropu pojí více než hospodářské vazby. Hovoříme-li o Evropě, nesmíme neustále poukazovat na vnitřní trh, na klady či zápory hospodářské zóny. Je třeba si všimnout, že Evropa je něco více, že je kontinentem hodnot”,

uzavírá Edmund Stoiber po svém pondělním setkání s Benediktem XVI. v Castel Gandolfu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.