Američní komboniáni vyzývají k zastavení násilí v Ugandě

1.5.2004 

Komboniánští misionáři ze severoamerické provincie žádají vlády Spojených států a Kanady o pomoc, která by přispěla k ukončení bojů na severu Ugandy. V dokumentu představeném na závěr zasedání, které skončilo v městě Cincinnati (Ohajo), se řeholníci obracejí na presidenta George W. Bushe a na prvního ministra Otawy Paula Martina, aby ?se zasadili o vytvoření reálné politiky, zajišťující konec násilí a trvalý mír.?

V žádosti podepsané generálním představeným provincie Dennisem W. Conwayem a zástupkyní komboniánských misionářek severní Ameriky sestrou Mariateresou Goffi se dále žádá, aby USA a Kanada udělaly vše pro zastavení spolupráce jak politické, tak materiální i vojenské, jež je poskytována rebelům v severní Ugandě.

V jižních oblastech afrického státu vojsko tzv. Armády Pánova odporu napadá obyvatele a domorodce, zejména etnickou skupinu Acholi, již po 18 let.

Misionáři v uvedeném dokumentu citují údaje OSN a připomínají prezidentovi Bushovi a Martinovi, že tato vzpoura ?donutila zhruba milion a půl obyvatel k odstěhování se do uprchlických táborů, kde žijí ve velice svízelných podmínkách, v neuvěřitelné chudobě a zcela závislí na pomoci druhých.?

Dále zdůrazňují, že během posledních let bylo uneseno přes 20.000 dětí, které byly zneužívány pro vojenské účely, nebo sexuálně.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.