Asi 400 milionů dětí na světě koná otrockou práci

17.4.2012 

Na světě je odhadem 400 milionů dětí, které žijí v podmínkách otroctví. Tento těžko uvěřitelný údaj přináší (Confer) Španělská konfederace řeholníků, která za pomoci misijních a nevládních mezinárodních organizací pořídila podrobnou mapu této sociální metly globálních rozměrů, v souvislosti se Světovým dnem boje proti otrocké práci dětí, který připadl na včerejšek (16.dubna). Zprávu přinesla agentura Fides a přináší seznam konkrétních lokalit na celém světě, kde se tento politováníhodný úkaz vyskytuje. Zpráva upozorňuje, že „otrocká práce dětí je součástí našeho každodenního života, protože banány, které jíme nebo kafe, které popíjíme, může pocházet z potu latinskoamerických nebo afrických dětí. Může se také stát, že koberce, po nichž chodíme, byly utkány malým pakistánskými otroky; stany, oděvy, šperky a mnohé další produkty mohou být výsledkem nelegální otrocké práce indických dětí.“ Španělská konfederace řeholníků proto vybízí, abychom „nešetřili úsilím a naléhali na příslušné instituce a jejich představitele, aby plnili svoji odpovědnost, bojovali proti těmto nespravedlnostem a zasazovali se za ochranu práv dětí.

Datum připomínky Světového dne boje proti otrocké práci dětí není náhodné. 16. dubna 1995 byl totiž zavražděn 12 letý pakistánský chlapec, Iqbal Masih, protože udal případ vykořisťování textilními mafiemi. Iqbal Masih pracoval v tomto průmyslu od svých 4 let. V 10 letech se mu podařilo utéci a mluvil o své zkušenosti v parlamentech a na univerzitách EU a USA. Nepodařilo se mu však uniknout před pomstou zmíněných obchodníků.

I přes mezinárodní zákony, udání a podpůrné programy určené dětem v sociální nouzi se fenomén dětského otroctví stále více šíří. Španělská řeholní konfederace hovoří zvláště o Indii a Afghánistánu, kde děti pracují ve stavebnictví. V Brazílii pracují ve strojírenském a automobilovém průmyslu. V Číně připravují zábavnou pyrotechniku a šrapnely na ohňostroje. V Sierra Leone pracují v diamantových dolech. V Demokratické republice Kongo jsou děti nuceny pracovat při těžbě kolumbitu-tantalitu, minerálů, nezbytných pro fungování kompjuterů, mobilů, iPadů a mnoha dalších elektronických přístrojů, které se používají zejména v tzv. prvním světě. Odhaduje se, že v Beninu a Egyptě asi milion dětí pracuje na bavlněných plantážích, protože jsou levnější a poslušnější pracovní silou než dospělí. Na Pobřeží slonoviny asi 12 tisíc dětí sklízí kakaové boby určené k výrobě čokolády. Veškerá sklizeň je určena na export.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.